Zeg meneer Marx, wat vindt u ervan?

vijf 'gesprekken' over economie

Leen van der Sar

Zeg meneer Marx, wat vindt u ervan?

ingenaaid: € 12.50

ISBN: 978-90-74328-82-1, 95 blz., April 2006
Formaat: 20.0 (h) x 12.0 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 120 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: Marx geldanalyse Ronald Plasterk Maarten van Poelgeest Kees Schuyt Morris Tabaksblat Arie van der Zwan

beschrijving

Dit boek bestaat uit vijf afzonderlijke “gesprekken” over economie met Ronald Plasterk, Maarten van Poelgeest, Kees Schuyt, Morris Tabaksblat en Arie van der Zwan naar aanleiding van verschillende publicaties van deze heren. Het gaat over actuele vraagstukken van religie en de Verlichting (Plasterk), allochtone jongeren en Joden (Van Poelgeest), betaalde en onbetaalde arbeid (Schuyt), de Code met betrekking tot hoogte van topinkomens (Tabaksblat) en het steile-wandrijden van het financieel kapitalisme (Van der Zwan). De auteur kruipt in de huid van interviewer en schuift als het ware bij de columnist, de geïnterviewde, of de schrijver aan tafel. Hij vraagt hem zijn onderwerp nader uiteen te zetten.
Het bijzondere aan de “gesprekken” is dat ook Karl Marx aanschuift om zijn zienswijze op de actuele vraagstukken te geven. In weerwil van de schijn is de auteur ervan overtuigd dat we Marx - en dan met name diens geldanalyse - nog vóór ons hebben in plaats van achter ons.

Leen van der Sar (Den Haag 1943) was aanvankelijk ondernemer, maar besloot in 1974 theologie te gaan studeren, welke studie hij in 1982 bij professor Arend van Leeuwen afrondde met de doctoraalscriptie Om geld en vrouwen…; over middelaarschap. In 1984 verscheen Van Leeuwens hoofdwerk De nacht van het kapitaal, waarvan Van der Sar onder de titel Een andere kijk op economie een popularisering schreef. Daarna volgde een intensieve studie van de economie bij Aristoteles, Adam Smith en met name Karl Marx. Hij acht de tijd rijp om in de huidige periode van fundamentele economische crisis de vraag te stellen: Zeg meneer Marx, wat vindt u ervan?

Meer teksten en voorbeelden:

PvdA West Maas en WaalDe PvdA West Maas en Waal heeft het boekje Zeg meneer Marx, wat vindt u ervan?;... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.