De Boeddha en de marionetten

Een reis door het hart van Myanmar/Birma

Joop Verstraten

De Boeddha en de marionetten

ingenaaid: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-74328-99-9, 243 blz., April 2006 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: Myanmar Birma Boeddha Boeddhisme Aung San Suu Kyi Opium Jade

beschrijving

Myanmar (dat meestal nog wordt aangeduid met haar koloniale naam Birma) heeft een diepgewortelde boeddhistische cultuur en telt een groot aantal verschillende volkeren en etnische groeperingen. Het land wordt weliswaar omgeven door toeristische trekpleisters als Thailand, Tibet en India maar over Myanmar is in het westen weinig meer bekend dan dat het al ruim 40 jaar wordt bestuurd door een militaire dictatuur. Hierdoor wordt het land door maar weinig buitenlanders bezocht. De laatste jaren zelfs steeds minder vanwege een westerse boycot op het gebied van handel en toerisme, een boycot ingesteld en aangevoerd door de Verenigde Staten.
Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door Myanmar. Over het verfoeilijke karakter van het regiem laat hij geen misverstand bestaan maar wel rijzen een aantal vragen, bijvoorbeeld naar de geloofwaardigheid en effectiviteit van de westerse boycot. Verstraten stelt meer ongemakkelijke vragen, zoals naar het verleden van Aung San – een man die zowel wordt geprezen door de militaire junta als door de oppositiepartij van zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Of naar de betrokkenheid van het westen, met name van de Britten en Amerikanen, bij de grootschalige opiumteelt in dit sprookjesachtige land.
Het resultaat is een boek dat voor sommige lezers controversieel zal zijn maar voor velen een aantal belangrijke nieuwe inzichten zal opleveren.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat“De boeddha en de marionetten” is een merkwaardig boek van een al even merkwaardig... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.