Henk Saeijs

stormloper in een delta

Leo SantbergenHenk Saeijs

Henk Saeijs

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6301-010-8, geïllustreerd, 384 blz., September 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: waterstaat, delta, ontpoldering, zeeland

biografie van bevlogen waterbeheerder

'Moeder Natuur is de beste ingenieur', deze uitspraak loopt als een rode draad door het leven van Henk Saeijs (Sangasanga-dalam, 1935). Als kind ontdekte hij de wonderen van het Indische oerwoud en overleefde vijf Jappenkampen waaronder de 'Hel van Halmaheira'. Deze biografie toont een veelzijdige persoonlijkheid: van rubberplanter, docent, vader, milieuonderzoeker, waterbeheerder tot bijzonder hoogleraar waterkwaliteit en duurzaamheid. Als bioloog tussen de waterbouwkundigen legde hij de basis voor een omslag naar integraal waterbeheer.

Naast het persoonlijk levensverhaal is 'Henk Saeijs, Stormloper in een delta' ook een historisch naslagwerk. Aan bod komen bijvoorbeeld de start van het milieuonderzoek bij de deltawerken, het zout houden van de Grevelingen, dreigende wateroorlogen en de beginjaren van het internationale Schelde-overleg. Hij startte de 'ontpolderingsdiscussie' Westerschelde die heel wat Zeeuwse stof deed opwaaien. Met het afsluitend essay 'Investeren in harmoniseren' is het boek tevens een testament voor studenten Deltamanagement en Waterbeheer.

Leo Santbergen (schrijver, coach en senior beleidsadviseur) leerde Henk Saeijs kennen bij Rijkswaterstaat Zeeland en werkte nauw met hem samen. In 2013 ontstond het idee om zijn levensverhaal op papier te zetten. In een serie gesprekken en schrijfsessies is deze persoonlijke weergave van het leven en werk van Henk Saeijs ontstaan.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.