Gouda in de Tweede Wereldoorlog

R. van Dam

Gouda in de Tweede Wereldoorlog

gebonden: € 29.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5972-114-2, geïllustreerd, 366 blz., May 2006 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: bezetting, jodenvervolging, hongerwinter

een provinciestad in oorlogstijd

De grote oorlog van 1939 tot 1945 ging niet aan de Zuid-Hollandse provinciestad Gouda voorbij. Net als de rest van Nederland onderging de stad mobilisatie, bezetting, jodenvervolging, bombardementen. "Gouda in de Tweede Wereldoorlog" beschrijft in detail de mei-dagen van 1940, de gevolgen van de bezetting op lokaal niveau, het tragische lot van de joodse gemeenschap, het plaatselijke verzet, de ontberingen tijdens de hongerwinter van 1945 en de uiteindelijke bevrijding. Het verhaal wordt geïllustreerd door uniek fotomateriaal uit archieven en privécollecties.

De eerste druk van dit boek verscheen in 1995. Toen waren veel mensen die de beschreven gebeurtenissen van dichtbij hadden meegemaakt nog in leven. Zij reageerden op de uitgave met correcties en aanvullingen. Veel nieuwe foto's doken op en de namenlijst van joodse slachtoffers werd uitgebreid. Deze herziene en in veel opzichten verbeterde druk stelt inwoners en belangstellenden in de geschiedenis van deze stad in staat het verhaal ook aan toekomstige generaties door te geven.

Rinus van Dam (1945) schreef dit boek in samenwerking met H.C. van Itterzon (1926) en H.J. Maarsingh (1967) in opdracht van Historische Vereniging "Die Goude".

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.