De cartons van de Sint-Janskerk in Gouda

The Cartoons of the Sint-Janskerk in Gouda

Zsuzsanna van Ruyven-ZemanArjan R. de KoomenAntonie L. H. HagePiet Filedt Kok

De cartons van de Sint-Janskerk in Gouda

gebonden: € 44.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5972-524-9, geïllustreerd, 320 blz., May 2011 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: gouda, cartons, glas-in-lood

Complete verzameling schetsen van de Goudse Glazen

Met de Goudse cartons worden de originele ontwerpen voor de glas-in-lood ramen van de Sint-Janskerk in Gouda bedoeld. Zij vormen een indrukwekkende verzameling van zestiende- en zeventiende-eeuwse tekeningen. Nergens ter wereld is er zo’n groot aantal werktekeningen op ware grootte bewaard gebleven, bovendien in de kerk waarvoor ze zijn gemaakt en waar de corresponderende ramen nog steeds te bewonderen zijn.

Dit boek bevat illustraties en beschrijvingen van alle cartons, met essays over de kunstenaars en hun werkwijze. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de plaats van cartons binnen de kunstgeschiedenis en het conserveren en restaureren van dit omvangrijke bestand van ruim vijf eeuwen oude tekeningen.

Zsuzsanna van Ruyven-Zeman is kunsthistoricus, specialist op het gebied van glas-in-lood kunst en voorzitter van het Nederlandse commitee van Corpus Vitrearum. Arjan R. de Koomen is lector in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Antonie L. H. Hage is lector cultuur en maatschappij aan Hogeschool Driestar, Gouda, en voorzitter van de Stichting Goudse Sint-Jan. Jan Piet Filedt Kok is voormalig directeur collecties van het Rijksmuseum, Amsterdam en professor emeritus van studio-praktijken van de Universiteit van Amsterdam.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.