Luchtkastelen

Vroege luchtvaartlegenden en luchtvaartverhalen

Aart van Wijk

Luchtkastelen

paperback/ gebrocheerd: € 46.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-821-4, geïllustreerd, 352 blz., November 2015
Formaat: 29.5 (h) x 21.0 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 1140 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: luchtvaart, informatief, luchtvaartpioniers, luchtvaarthistorie, verhalen, passie

Kleurrijke verhalen van 120 luchtvaartpioniers

Aart van Wijk beschrijft in dit rijk geïllustreerde en uitermate informatieve boek zo'n 120 al dan niet werkelijke luchtvaartpioniers sedert ± 2500 v.C. met als natuurlijk sluitstuk de datum van de eerste vlucht met een echt luchtvaartuig, op 17 december 1903 uitgevoerd door Orville Wright. Hij bestudeerde daarvoor een groot aantal luchtvaarthistorische boeken met titels als: Vom Zaubervogel zum Zeppelin, The Dream of Flight, La Navigation Aerienne - Histoire documentaire et anecdotique, Das Buch der deutschen Fluggeschichte, Eroberer des Himmels, The Prehistory of Flight, Histoire des Idées Aéronautiques avant Montgolfier en wat dies meer zij. Ook vond hij veel gegevens op internet, maar de historische waarheid van dit medium kon niet altijd worden gecontroleerd.
Daarmee is 'Luchtkastelen' niet een wetenschappelijk verantwoorde publicatie, maar wel een boeiende en kleurrijke verzameling verhalen van mensen met dezelfde passie: vliegen.
De verhalen zijn niet chronologisch gerangschikt, maar alfabetisch. Wel is bij ieder personage een tijdsindicatie opgenomen. Zo mogelijk de jaren van geboorte en overlijden en bij afwezigheid daarvan een benadering van deze gegevens.
Hoewel dit boek in beginsel in het Nederlands is geschreven, werden Engelse verhalen, al dan niet enigszins bewerkt, ook in die taal overgenomen. Duitse en Franse verhalen werden vertaald maar vaak zo, dat de onderliggende structuur herkenbaar bleef. Ook werden enkele verhalen uitgebreid met niet-luchtvaart versieringen. Bij Dr. Faustus werd veel aandacht besteed aan de desbetreffende film uit 1926 en zijn verhouding met Gretchen; van Leonardo da Vinci kwamen zijn vliegtekeningen slechts als terloops ter sprake met daar tegenover een uitgebreide beschrijving over de plaatsen waar al zijn aantekeningen zijn beland; de Russisch-Duitse vliegenier tegen wil en dank Martin Karlowitsch wordt (eveneens in een film, uit 1927) geplaatst temidden van allerlei intriges aan het hof van Iwan de Verschrikkelijke (1547 - 1584).

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.