Europese wereldeconomie in de zestiende eeuw

Immanuel Wallerstein

Europese wereldeconomie in de zestiende eeuw

paperback/ gebrocheerd: € 17.00

ISBN: 978-90-6262-031-9, geïllustreerd, 470 blz., March 1995 UITVERKOCHT!

Uitgever: Heureka

beschrijving

Vertaling van 'THE MODERN WORLD SYSTEM - capitalist agriculture and the origins of the european world-economy in the sixteenth century', Academic Press, 1974. Vertaler: Jan Stoof, redacteur van Trans-Aktie en medewerker van Vrij Nederland.

In een bespreking van de Amerikaanse uitgave in Trans-Aktie zegt Bart Tromp: "Wie vandaag de dag vragen als die naar het ontstaan van het kapitalisme stelt en beantwoordt is een "terrible simplificateur"of een groot geleerde. Aan dergelijke veelomvattende problemen zitten immers zovele theoretische en empirische haken en ogen dat de wetenschappelijke gemeenschap ze als onoplosbaar terzijde heeft gelegd om zich te concentreren op het invullen van standaarpuzzels. Het hier besproken werk is een uitzondering. Het is een werk dat immense geleerdheid op detailgebied paart aan een grandoze visie op de ontwikkeling van de moderne wereld. Het is een van die zeldzame boeken die het intellectuele landschap veranderen. In die zin is het (boek) nu al klassiek."
Het boek is een grootse analyse van het ontstaan van het moderne, kapitalistische Europa. Deze analyse rust op een kritsche literatuurstudie waarin de voornaamste controverses tussen historici werden weergegeven 9of het nu gaat om het volume van de Oostzeehandel in de bloeitijd van de Republiek, of om de oorzaken van de prijzenrevolutie in de 16de eeuw).
Deze ongewoon rijke verzameling empirisch materiaal is in een uitvoerig noten-deel vastgelegd.
In dit eerste deel wordt de periode 1450-1640 behandelt; later zullen nog drie delen volgen. In het eerste deel speelt de Nederlandse geschiedenis een dominerende rol.
De auteur is een Amerikaanse hoogleraar sociologie, die in dit boek een werkelijk multidisciplinaire benadering van het onderwerp benadrukt en verwezenlijkt.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.