De stem van het kind

Verhalen van kinderen van wie de ouder misbruikt is

Hanny Lynch

De stem van het kind

paperback/ gebrocheerd: € 18.95

ISBN: 978-90-8954-819-1, 225 blz., November 2015
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 347 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: misbruik, misbruikverleden , ouders, kinderen, trauma, worsteling, inzicht, professionals

invloed misbruikverleden van ouders op kinderen

Toen Hanny Lynch ontdekte dat zij ongewone patronen vertoonde in haar gedrag die te maken hebben met het trauma van haar misbruikverleden, besloot zij kinderen van misbruikte ouders te interviewen, om te kijken welk effect het - soms lang onuitgesproken - trauma had op hun leven.
Het boek bevat de verhalen van negentien personen, onder wie broers en zussen en een moeder en een zoon.
Daarnaast schrijft een drietal professionals over dit thema. Pep Degens, Marijke Naezer en Nelleke J. Nicolai vertellen achtereenvolgens over hechting en loyaliteit, de impact van seksuele kindermishandeling op ouderschap en het al of niet verwerkt hebben van traumatische jeugdervaringen.

Dit boek laat zien hoe deze kinderen, te vergelijken met tweede generatie kampslachtoffers uit de oorlog, soms erg beschadigd zijn geraakt en zelf geworsteld hebben om te kunnen overleven. Sommigen van hen zijn zelf seksueel misbruikt, zoals patronen zich vaak herhalen. Anderen zijn er zonder al te veel kleerscheuren doorheen gerold. Maar in alle opgetekende verhalen staat te lezen dat het kind, soms onbewust, is belast door het verleden van zijn/haar ouder.

De schrijfster hoopt dat deze verhalen andere ‘kinderen’, ouders, opvoeders en hulpverleners kunnen helpen om nog meer inzicht te krijgen in de complexe situaties van opvoeden en opgevoed worden na seksueel misbruik.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.