Si tu veux libre et fort, travaille!

Andrée Bonhomme (1905-1982) leven en werk

Hans van Dijk

Si tu veux libre et fort, travaille!

gebonden: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-91561-62-7, geïllustreerd, 208 blz., November 2015
Formaat: 24.5 (h) x 17.5 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 668 gram.

Uitgever: Uitgeverij TIC

beschrijving

Andrée Bonhomme werd in 1905 geboren in Maastricht, waar haar vader directeur van een bank was. Zij studeerde aan het muzieklyceum de hoofdvakken piano, theorie en compositie. Na het behalen van haar diploma werd zij lerares piano en theoretische vakken aan de muziekschool in Heerlen en leidde in de loop der jaren velen op voor het staatsexamen. Ook was zij verbonden aan het Maastrichts Stedelijke Orkest (directeur/dirigent Henri Hermans) als bespeelster van piano, celesta en clavecimbel. Na haar persionering werkte zij nog enige tijd door om haar laatste leerlingen te laten slagen. Toen een beroerte haar dit onmogelijk maakte, kwam zij in een rusthuis in Brunssum terecht, waar zij bij een binnenbrand dusdanig gewond raakte, daar zij aan de gevolgen overleed (1982).

Andrée studeerde compositie bij Darius Milhaud in Parijs (1932-1939) en na de oorlog nog korte tijd bij Matty Niël in Maastricht. Omdat tot voor kort de manuscripten van haar composities onbereikbaar waren, werd haar werk vrijwel niet meer uitgevoerd. Nu zijn al haar partituren beschikbaar (via de Stichting Andrée Bonhomme). Haar werk is van een dusdanige kwaliteit dat Andrée kan worden gerekend tot de beste vrouwelijke componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland.

Hans van Dijk (jaargang 1945 te Enschede) studeerde aan de conservatoria in Enschede en Utrecht en aan het Trinity College of Music in Londern (prof. Thursten Dart). Verder muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht bij prof. Eduard Reeser, prof. Marius Flothuis en prof. Hélène Wagenaar-Nothenius.
Hij promoveerde in 1980 op een dissertatie over de Nederlandse componist Jan van Gilse. Hij was docent aan de conservatoria van Utrecht en Maastricht, lector aan de Kath. Universiteit Leuven en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Mount Holyoke in South Hadley USA. Hij publiceerde tot nu toe 18 boeken en honderden artikelen. Onder meer over onderwerpen uit de cultuurgeschiedenis van Limburg.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.