Middeleeuwers tussen hoop en vrees

Cas van Houtert

Middeleeuwers tussen hoop en vrees

paperback/ gebrocheerd: € 29.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8684-120-2, geïllustreerd, 603 blz., October 2015
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 5.0 (d) cm. Gewicht: 930 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: Middeleeuwers tussen hoop en vrees is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken: Karel de Grote, apostel zonder mededogen De Noormannen, ...

beschrijving

Middeleeuwers tussen hoop en vrees vertelt het verhaal van de middeleeuwen in acht kenmerkende gebeurtenissen waarin hoop en vrees de toon bepalen.
Vrees voor rampen, ziekte, oorlog, nederlaag, de Antichrist, het Laatste Oordeel, hel en verdoemenis.
Hoop op vrede, vergeving van zonden, een glimp van geluk en de Wederkomst.

Van Houtert kent de feiten, verstaat de kunst de gebeurtenissen in hun context te plaatsen en weet de verhalen meeslepend te vertellen. Wie wil weten hoe de middeleeuwers leefden, wat ze zagen of meenden te zien, wat ze deden, dachten, geloofden, hoopten en vreesden, zal dit boek niet ongelezen laten.

Middeleeuwers tussen hoop en vrees leest als een avonturenboek. Met Van Houtert zit je middenin de middeleeuwen.

Middeleeuwers tussen hoop en vrees is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken: Karel de Grote, apostel zonder mededogen; De Noormannen, rovers worden koning; Het jaar duizend, in de ban van de wederkomst; De gang naar Canossa, keizers en pausen vechten om de macht; De eerste kruistocht, pelgrims met een zwaard; Cluny, een tweede zon op aarde; Abélard en Héloïse, liefde in de middeleeuwen; De kathedralen, bouwen tussen hemel en aarde.

Persstemmen over Middeleeuwers tussen hoop en vrees:

Met zijn prachtige schrijfstijl slaagt Cas van Houtert erin om in acht verhalen de kernaspecten van de jaren 500-1500 op een levendige wijze naar voren te halen. De verhalen lezen stuk voor stuk vlot weg. Van Houtert weet de spanning goed op te bouwen én vast te houden. De acht verhalen zijn bronmatig goed onderbouwd en gedegen. (www.historiek.net)

Geen opsomming, geen droog verslag, geen betweterigheid of saaie kennis. Zelfs als je denkt de geschiedenis van deze periode toch al wel te kennen, word je op iedere pagina verrast. Als je enkel de grote lijnen ervan kent, is dit boek een feest om te lezen.
(www.h-vv.be)

Cas van Houtert slaagt erin om een van de donkerste perioden uit de westerse historie op levendige wijze voor het voetlicht te brengen. Daarbij zijn alle feiten van de geschiedenis zoals we die overgeleverd hebben gekregen knap op een rij gezet. Interessant voor iedereen die nu wel eens het fijne van de middeleeuwen wil weten. (Eindhovens Dagblad)

De laatste jaren verschenen diverse bestsellers over bepaalde middeleeuwse onderwerpen, maar het ontbrak aan overzichtswerken gericht op een breed publiek. Dit boek is een geslaagde poging om de middeleeuwen op een aantal hoofdlijnen aantrekkelijk te presenteren. Een knappe en enthousiaste introductie op de middeleeuwen. (Biblion)

Geschiedenis is een wetenschap, maar vertellen is een gave. Cas van Houtert beschikt over dit talent. En dat maakt Middeleeuwers tussen hoop en vrees tot een boek waarop menig professioneel historicus jaloers kan zijn. (...) Van Houtert is de ideale gids op weg naar het verleden: hij kent de meeste relevante bronnen, ziet samenhangen en kan vertellen. Dat maakt Middeleeuwers tussen hoop en vrees tot een geslaagd geschiedenisleesboek. (www.cubra.nl)

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.