Van verzuiling tot versplintering

De Nederlandse politiek sinds de nacht van Schmelzer

Fons Kockelmans

Van verzuiling tot versplintering

gebonden: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6100-708-1, geïllustreerd, 223 blz., October 2015 UITVERKOCHT!

boekontwerper: Maartje Vermeer

Van verzuiling tot versplintering

Voor de Nederlandse politiek beginnen de jaren zestig in 1966. Het is het jaar van de Nacht van Schmelzer, die de verhouding tussen links en rechts langdurig op scherp zet. Het is ook het jaar waarin D66 wordt opgericht, de partij die het verzuilde politiek bestel wil laten ‘ontploffen’. En het jaar van de electorale doorbraak van boer Koekoek, de eerste succesvolle populist op het Binnenhof. 1966 is het jaar waarin de fragmentatie van het politieke landschap een aanvang neemt.

Van verzuiling tot versplintering beschrijft de politieke geschiedenis van de afgelopen halve eeuw. Daarbij komen alle relevante gebeurtenissen sinds de dramatische val van het rooms-rode kabinet-Cals aan de orde. De ononderhandelbare strijdpunten en eindeloze kabinetsformaties in de jaren zeventig. Het no-nonsensebeleid van Ruud Lubbers in de jaren tachtig. De technocratische samenwerking van de traditionele tegenpolen PvdA en VVD in de paarse jaren negentig. Het groeiende ongenoegen over ‘Den Haag’ dat bij veel kiezers de kop opsteekt. De nieuwe partijen die daarop inspelen. De Fortuynrevolte begin deze eeuw. En de reeks van wankele kabinetten en gedoogcoalities die sindsdien het land hebben proberen te besturen.

Het boek laat zien hoeveel er de afgelopen decennia is veranderd, maar ook hoeveel er hetzelfde is gebleven. Want de politiek mag dan aanzienlijk onrustiger en onvoorspelbaarder zijn geworden, regeren betekent nog steeds behoedzaam overleggen in achterkamertjes, onderhandelen over punten en komma’s, zoeken naar moeizame compromissen. Net als vijftig jaar terug.

Meer teksten en voorbeelden:

Over de auteur:Fons Kockelmans (1952) werkte jarenlang als politiek verslaggever van het ANP.... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.