Ger van Iersel monumentaal kunstenaar

Frederik Haver Droeze

Ger van Iersel monumentaal kunstenaar

gebonden: € 39.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6100-704-3, geïllustreerd, 100 blz., October 2015 UITVERKOCHT!

boekontwerper: Bart Oppenheimer

Ger van Iersel – Monumentaal kunstenaar

Ger van Iersel (1922 – 2014) behoort tot de generatie monumentale kunstenaars die de gebouwen van het naoorlogse Nederland hebben gesierd met kunstwerken die verbonden zijn met de architectuur. Hij vond een nieuwe vormentaal om het woord van de Bijbel te illustreren. Voor altijd zal zijn naam verbonden blijven aan het prachtige glas in beton raam in de Pauluskerk, dat zo gezichtsbepalend was voor het Rotterdam van de wederopbouw. Daarnaast heeft hij kunstwerken gemaakt in vele andere kerken en openbare gebouwen, wandschilderingen, keramiek, brons maar vooral ook glas. Zijn werk stond los van de nieuwste kunststromingen zoals popart en conceptuele kunst maar bleef duidelijk gewaardeerd worden door opdrachtgevers.

De monumentale kunst van de wederopbouw is kwetsbaar gebleken voor de niet aflatende vernieuwingsdrang. De architectuur waar zij deel van uitmaakt staat nog niet in hoog aanzien. Van de lijst met zijn monumentale werken die in dit boek is opgenomen is bijna de helft niet meer te bezichtigen. Toch zijn nog veel werken behouden gebleven die een blijvende nalatenschap vormen van de in 2014 op 92 jarige leeftijd gestorven kunstenaar.

Het is verheugend dat de belangstelling voor deze kunst de afgelopen jaren is gegroeid. Meer dan de museale kunst hebben juist deze werken het straatbeeld bepaald in sobere naoorlogse nieuwbouwwijken.

‘Hoewel het boek zich niet tot Rotterdam beperkt, vormt Rotterdam toch het Leidmotief. De kunstenaar was een exemplarische vertegenwoordiger van de Rotterdamse generatie monumentale kunstenaars. Hij groeide op tijdens de ontberingen van het bombardement en de oorlog, was actief tijdens grote stadsmanifestaties als Energie 1955 (E55), geldt als het eerste kunstenaarslid van de Commissie voor de Percentageregeling in 1968, en bracht een reeks karakteristieke kunstwerken voort die kenmerkend zijn geworden voor het straatbeeld van Rotterdam. Inderdaad, Ger van Iersel, monumentaal kunstenaar.’ – Siebe Thissen

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.