Planning als gesprek

Grondslagen voor ruimtelijke planning en beleid in de eenentwintigste eeuw

Wim de Haas

Planning als gesprek

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77024-19-5, geïllustreerd, 232 blz., January 2006
Formaat: 17.0 (h) x 24.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 446 gram.

trefwoorden: Planologie

beschrijving

Wat hebben Kant en Lyotard met planologie te maken? Wim de Haas verheldert in zijn 'grondslagen voor ruimtelijke planning en beleid' hoe beide wetenschappers licht werpen op een geheel nieuwe aanpak van de planologie.

In de jaren zestig van de vorige eeuw verscheen het boek 'Moderne Planologie' van Steigenga. Het woord modern in de titel betekende toen niet meer dan eigentijds. Veertig jaar later echter blijkt de titel goed gekozen, omdat die de toenmalige tijdgeest - geloof in vooruitgang, maakbaarheid en rationaliteit - treffend typeerde. Dit boek beschrijft een andere planologie. Een planologie die niet uitgaat van de eenheid in het handelen van de overheid, van de overheid als enige planningssubject, van planning als een methodisch proces of van planning als omvattende vorm van sturing. Het beschrijft juist een planologie die twijfelt aan de mogelijkheid van planning, aan de mogelijkheid om gezamenlijk strategische keuzen over de ruimtelijke ontwikkeling te maken en te realiseren. Deze planologie kan als postmodern worden getypeerd. Postmodern wordt door de auteur gebruikt als typering voor de samenleving aan het begin van de eenentwintigste eeuw, met kenmerken als pluriformiteit, versnelling, globalisering, commercialisering, individualisering of informatisering. Ze vormen het vertrekpunt voor dit boek over strategische ruimtelijke planning.

Dit boek is geschreven voor ieder die werkzaam is in de advisering, voorbereiding of uitvoering van ruimtelijk beleid. Voor studenten is dit boek interessant omdat zij geconfronteerd worden met een andere benadering dan die van de moderne planologie. Ook degenen die actief zijn in planning of beleid op andere terreinen dan de ruimtelijke ordening, zullen in dit boek het nodige van hun gading vinden.

Meer teksten en voorbeelden:

tekst achterzijdeDit boek legt uit waarom wij ons de laatste tijd zo ongemakkelijk voelen als... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.