Ridders van fortuin

Kortingsactie

Luis Landero

gebonden: € 12.00

ISBN: 978-90-74622-22-6, 308 blz., January 1998
Formaat: 20.0 (h) x 12.4 (b) cm.

vertaald door: Elly Bovée

beschrijving

Vijf wonderlijke figuren, inwoners van een kleine en overzichtelijke gemeenschap, zijn de hoofdpersonen van deze roman. Zij zijn de ridders van fortuin die hun dromen najagen en verstrikt raken in een zoektocht naar rijkdom, liefde, roem en geluk. Vrouwe Fortuna heeft beschikt dat hun levens samenvloeien tot één geheel, een apotheose waarin het lot van de een onvermijdelijk verbonden is met dat van de ander.

Luis Landero (geboren in de provincie Badajoz, 1948) is een bijzonder fenomeen in de Spaanse letteren. De geschiedenis van een onbegrepen man, zijn eerste roman uit 1989, was in Spanje een ongekend succes en werd in negen landen vertaald (in Nederland bij Amber). Zijn debuut heeft nu een waardige opvolger gevonden in Ridders van fortuin, een boek waarmee Landero zijn vooraanstaande positie in de Spaanse -en Europese- letteren bevestigt.

Recensie:
'Naast de existentialistische ironie van zijn debuut steekt Landero's tweede roman als veel humanistischer af. De onbarmhartigheid van vooral de eerste tachtig bladzijden van het debuut heeft plaats gemaakt voor een mildheid die heet te komen met de jaren en met de onthechte blik van toeschouwers die alles al wel eens hebben zien gebeuren. Ridders van fortuin is ongetwijfeld minder opmerkelijk, minder prikkelend en toegeeflijk dan De geschiedenis van een onbegrepen man. Zo'n zachtmoedig vervolg op een ongehoord debuut wordt een schrijver dan al snel kwalijk genomen.
Toch verdient Landero's tweede die afkeuring niet. Het boek houdt, wanneer men het op zijn eigen merites beoordeelt, voortreffelijk stand. Het is geestig, ontroerend en op een enigszins grootvaderlijke manier wijs; en het is voortreffelijk geschreven, ogenschijnlijk uit één adem -zoals men het ook in één adem zou willen uitlezen. Het is een belangrijke aanwinst voor de Spaanse Bibliotheek van Menken Kasander & Wigman, die langzaamaan een indrukwekkende omvang en kwaliteit begint te krijgen. Misschien zou daarin op den duur ook Landero's debuut een tweede kans kunnen krijgen. Dit kleine maar kostelijke oeuvre verdient het.'
Ger Groot in NRC Handelsblad van 26 september 1997

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.