De rode pionier

Hendrik Spiekman en de Sociaal Democratische Arbeiders Partij Rotterdam 1874-1917. Een politieke biografie

Dick Linders

De rode pionier

gebonden: € 35.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-92228-50-5, geïllustreerd, 584 blz., March 2016
Formaat: 23.0 (h) x 16.0 (b) x 4.0 (d) cm. Gewicht: 1450 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

annotatie(s): De rode pionier Nieuwe biografie van Hendrik Spiekman Ze zijn niet met velen, gewone mensen voor wie een levensgroot monument is opgericht uit waardering voor het goede dat ze voor de mensheid hebben gedaan. De Rotterdammer Hendrik Spiekman (overigens geboren in Groningen) is er zo een die deze eer

beschrijving

De Rotterdamse sociaaldemocraten in de Sociaal Democratische Arbeiders Partij 1894–1946 hebben zich sterk gemaakt voor een sociaal sterke stad en een democratisch gemeentebestuur.
Tot 1894 zijn de arbeiders aan de genade van werkgevers en liberale gemeentebestuurders overgeleverd. Na het algemeen kiesrecht in 1917 neemt de invloed van de partij sterk toe, sociaaldemocraten worden wethouder en krijgen daarmee een belangrijke stem in het dagelijks bestuur van de gemeente. De leidende sociaaldemocraten zijn bestuurder van een vakbond. In en met de vakbonden werken zij aan verbetering van de arbeidsomstandigheden.
In ‘De Rode pionier’ worden de ‘oude beweging’ en de eerste jaren van de SDAP tot 1917 beschreven. Onder leiding van Hendrik Spiekman krijgt een klein groepje sociaaldemocratische arbeiders, vrijdenkers, onderwijzers en journalisten voet aan de grond bij de stads- en havenarbeiders, en zij dragen zo bij aan hun organisatie en verheffing.

Meer teksten en voorbeelden:

Sjaak van der VeldenDe rode pionier
Nieuwe biografie van Hendrik Spiekman
Ze zijn niet met velen,... 
lees de hele tekstDick Linders (Fijnaart 1950)is stadsgeograaf, Rotterdammer en lid van de PvdA en de Abvakabo. Hij schrijft... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.