Ambitie en Onvermogen

Gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië 1610-1796

L.P. van Putten

Ambitie en Onvermogen

gebonden: € 10.00

ISBN: 978-90-6734-021-2, geïllustreerd, 192 blz., January 2002 UITVERKOCHT!

beschrijving

Ambitie en Onvermogen en Ideaal en Werkelijkheid vormen tezamen een toegankelijk en compleet overzicht van de mannen die van 1602 tot 1945 als gouverneur-generaal aan het hoofd stonden van de Nederlandse bezittingen in de Oost.

De twee boeken zijn rijk geïllustreerd. Door een heldere, overzichtelijke vertelling afgewisseld met bijzondere anekdotes leest het boek als één verhaal.

De namen van ondermeer Pieter Both, Jan Pietersz. Coen en Johannes graaf van den Bosch zullen velen bekend in de oren klinken, maar met de naam houdt onze kennis vaak op. Ruim 100 jaar geleden, in 1891, verscheen voor het laatst een overzicht van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Daarmee dreigden deze vaak markante figuren die zoÕn belangrijke rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis in de vergetelheid te raken. 400 jaar na de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voorziet de historicus L.P. van Putten in deze lacune.

In Ambitie en Onvermogen komen de gouverneurs-generaal aan bod die in de tijd van de VOC aan het bewind waren. Voor welke uitdagingen stonden zij? Hoe gingen de eerste pioniers om met hun omgeving? Hoe machtig waren zij? Welke invloed hadden hun echtgenotes, de first ladies? Wat was de invloed van de Staten-Generaal in het verre Holland? Op deze vragen geeft de auteur een antwoord.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.