Stadje aan de IJssel

Albert de Kuijer

Stadje aan de IJssel

paperback/ gebrocheerd: € 17.00

ISBN: 978-90-71794-12-4, 268 blz., December 2002
Formaat: 15.0 (h) x 23.0 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 445 gram.

Uitgever: Boekenplan

trefwoorden: IJsselstein

Stadje aan de IJssel - Albert de Kuijer

De lotgevallen van eenvoudige mensen staan centraal in 'Stadje aan de IJssel' van Albert de Kuijer. Het is een geromantiseerd verhaal over de periode rond de jaren twintig van de vorige eeuw. De eenvoud en vastberadenheid waarmee de inwoners van IJsselstein hun lot trachten te beïnvloeden zal de lezer in het hart treffen.

Het begin: Slechts de eeuwen vergleden

Vredig en pittoresk lag het stadje in het weidse lage polderlandschap tijdloos de eeuwen trotserend, ergens in het midden van die grote onbekende wereld. Om het stadje en zijn bewoners te beschermen tegen vreemde indringers, die als moordende roversbendes vaak onverwacht van achter de horizon kwamen opdagen, had men rond het stadje een brede diepe gracht gegraven. Op meerdere plaatsen binnen de gracht was als extra verdedigingswerk een brede muur opgetrokken van waarachter men een naderende vijand kon bestoken in geval deze de gracht probeerde over te steken. In strenge winters, wanneer de gracht dik was toe gevroren, was men achter deze verdedigingsgordel dan ook extra waakzaam op eventueel naderende vijanden die het stadje wilden belagen.

Het stadje was slechts toegankelijk over twee bakstenen bruggen met smeedijzeren leuningen, een aan de oost- en een aan de westzijde. Direct aan de bruggen, aan de binnenzijde van de gracht, stonden zwaar gebouwde bakstenen poorten met daarin massief houten deuren die alleen door de poortwachter konden worden geopend. De poorten en delen van de verdedigingsmuur zijn er nog, de tand destijds lijkt eraan voorbij gegaan, alleen de poortwachter en de zware deuren zijn verdwenen. Toch, in de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt vormden deze poorten nog de enige toegang tot het stadje.

Aan de noordzijde staat nog de kasteeltoren, een overblijfsel van het machtige kasteel van de Van Amstels die zich heer en meester waanden over het stadje en de omgeving. Het kasteel waar in een grijs verleden de zoetgevooisde zangstem van de minstreel de harten van de jonkvrouwen beroerde in hun verlangen naar ridders die op jacht waren of ten strijde getrokken tegen een vermetele vijand. Het langwerpige plantsoen van oost naar west, waarin eeuwenoude bomen, scheidde de kasteelbewoners van de gewone burgers in het stadje. Aan beide einden van het plantsoen staan reusachtige kathedrale kerken die een groot gedeelte van de grond binnen de gracht in beslag nemen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.