Amsterdam-Noord 1850-1930

De geschiedenis achter de feiten

Wil Swart

Amsterdam-Noord 1850-1930

paperback/ gebrocheerd: € 16.00

ISBN: 978-90-71794-02-5, 226 blz., July 2005
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 369 gram.

Uitgever: Boekenplan

beschrijving

Wil Swart, geboren in 1947, Amsterdam-Noord, studeerde enkele jaren geschiedenis. In deze periode ontstond het idee om de historie van Noord te onderzoeken.
De uitspraak 'Noord is geen Amsterdam' wekte dikwijls ergernis bij de auteur. Al snel ontdekte zij dat er veel over Noord is nagedacht en dat er veel over te vertellen valt.
In dit boek begint de geschiedenis van 'de overzijde van het IJ' in de jaren vijftig van de 19e eeuw. De Buiksloterham werd in die periode gedempt. Toen ook de Nieuwendammerham en de Noorder-IJpolder een feit waren kreeg Amsterdam er 750 ha grond bij.

Het boek geeft antwoord op vele vragen zoals:
Wat waren de ENTOS en de ELTA?
Wanneer werd de tolhuispoort gratis?
Waarom werd het nooddorp Obelt gebouwd?
Waarom heeft het badhuis Obelt maar zo kort bestaan?

De geschiedenis van Noord wordt grotendeels weergegeven aan de hand van de notulen van de gemeenteraadsvergaderingen. Op deze manier komt de lezer precies te weten hoe men dacht en sprak over de polders ten noorden van het IJ.

U kunt kennismaken met bekende gemeenteraadsleden zoals: Wibaut, De Vlugt (de latere burgemeester), Polak, De Miranda, Boissevain en vele anderen. De debatten in de raadszaal waren vaak fel, hoewel ook de humor niet ontbrak.
Een woelige periode uit de Amsterdamse geschiedenis, belicht vanuit een originele hoek, waardoor een zeer informatief, maar vooral ook prettig leesbaar document is ontstaan dat voorbije tijden, problemen en mensen doet herleven.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.