Worp en wederworp

26 interviews met Misha Mengelberg

Misha Mengelberg

Worp en wederworp

ingenaaid: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-79020-30-0, 196 blz., June 2015
Formaat: 22.0 (h) x 14.0 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 300 gram.

Uitgever: v/h Huis Clos

redacteur: Erik van den Berg

introductie: Matthijs de Ridder

boekontwerper: Piet Gerards

Jazzdadaïst Misha Mengelberg spreekt zich uit

´Worp en wederworp´ is een bloemlezing van de beste interviews met componist, jazzpianist en bandleider Misha Mengelberg (1935), van 1961 tot 2011, uit kranten, tijdschriften en andere, vaak weinig bekende bronnen. Samensteller is Volkskrantredacteur Erik van den Berg. Matthijs de Ridder, literatuurcriticus en essayist, schreef een introductie.
De een halve eeuw overspannende gesprekken werpen een nieuw licht op de artistieke filosofie van deze eigenzinnige muzikale denker – het enfant terrible tussen zijn generatiegenoten Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw en Peter Schat, met wie hij in 1969 de roemruchte anti-opera Reconstructie componeerde.
Hoewel Mengelberg bekend staat om zijn vermogen elk gefixeerd uitgangspunt te relativeren – mede aangestoken door de tegendraadse concepten van jazzpianist Thelonious Monk en de kunstbewegingen Dada en Fluxus – treedt in de 26 chronologische gerangschikte gesprekken met onder andere Reinbert de Leeuw, Louis Andriessen en Otto Ketting, juist de conceptuele continuïteit in zijn muzikale filosofie naar voren.
´Worp en tegenworp´ verschijnt ter gelegenheid van Mengelbergs 80ste verjaardag.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.