Kleur bekennen

stempels en technieken in een breder perspectief

Geralda Jansen

Kleur bekennen

gebonden: € 27.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-74020-34-3, geïllustreerd, 120 blz., April 2015
Formaat: 22.5 (h) x 30.4 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 910 gram.

trefwoorden: Kleur bekennen, Geralda Jansen, stempels, etsen, brusho, bister, acrylverf, stempelen, stempeltechnieken stap-voor-stap, alcoholinkt, fryske huus

Ik beken kleur naar mezelf...

Voorwoord

Bijna tien jaar na het verschijnen van mijn boek Stempeltechnieken stap-voor-stap een tweede boek met een andere insteek naar stempelen. Toen ik in 1997 mijn eerste stempel in handen kreeg had ik nooit kunnen bedenken dat ik daar achttien jaar inspiratie aan zou kunnen ontlenen. Ik ben namelijk nogal een “hopper” op kunstzinnig gebied. De grafische technieken hebben me, vanaf de middelbare school, wel altijd enorm geboeid. En welke vorm van kunst ook bij je past, je ontwikkelt je langzaam maar zeker in het proces. Voor mij gold dat zeker. Ik kreeg steeds meer zicht op de mogelijkheden van materialen en technieken en zicht op mijn eigen proces van vormgeving en keuzes die ik daarin maakte. Was mijn eerste boek veel meer bedoeld als boek met stempeltechnieken voor de beginner en gevorderde stempelaar, dan is dit boek vooral een uiting van de ontwikkeling die ik zelf heb doorgemaakt. De schilderlessen die ik de afgelopen tijd heb gevolgd hebben daar zeker toe bijgedragen. Het is goed om iets ‘buitenshuis’ te gaan doen. Je leert van andere vakgebieden en het maakt je vrijer in het maken van eigen keuzes. Dit boek komt voor mij ook op het goede moment: ik kan kleur bekennen.
Kleur bekennen in de keuze van mijn onderwerpen en in de gebruikte technieken. Ik houd van landschappen en portretten waar ik stil van word omdat het me raakt, omdat ik me er één mee voel.
Kleur bekennen in de technieken. Bestaande technieken vormen voor mij een uitdaging om er iets anders mee te doen, te experimenteren. Blijkbaar vind ik weinig rust bij datgene wat ik al ken en zoek ik de grenzen op?
Kleur bekennen in de eenvoud van kleuren: aardetinten en de blauw-groenen van lucht en land. Het liefst op prachtig wit handgeschept papier.
En als laatste beken ik kleur naar mezelf. Het is mijn proces, mijn manier van mezelf uitdrukken. Dat proces is de moeite waard en ik kan het iedereen aanbevelen. Ik hoop met dit boek te bereiken dat de kleuren in jullie eigen proces ook uiteindelijk zullen leiden tot een: dit ben ik. Ik wens jullie in ieder geval hierbij veel inspiratie toe!

Met dank aan Hans, Eefke en Angela die voor mij van grote waarde waren in mijn proces en bij de totstandkoming van dit boek.

Liefs,
Geralda

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveVoorwoord pagina 5
Etstechniek pagina 6
Bister en brusho
Bistertechniek... 
lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Voorwoord pagina 04-05
klik voor vergroting
Inkijkpagina 22-23, Bister en Brusho
klik voor vergroting
Inkijkpagina 56-57, alcoholinkt
klik voor vergroting
Inkijkpagina 70-71, etstechnieken
klik voor vergroting
Inkijkpagina 88-80, inhoudsopgave techniekpagina's
klik voor vergroting
Inkijkpagina 98-99, techniek optie voor acrylverf
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.