Vogels van diverse pluimage

Carel Vosmaer

Vogels van diverse pluimage

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-92228-22-2, geïllustreerd, 364 blz., April 2015

Uitgever: Calbona Uitgeverij

overig: Wijnand Cornelis van de Meeberg

Hij liegt alsof het gedrukt is,

Carel Vosmaer, 20 maart 1826 te Den Haag - 12 juni 1988, oomzegger van Jacob Vosmaer, was een Nederlands auteur.
Hij was een zoon van Gualterus Vosmaer en Wilhelmina Dana Rademacher. Hij trouwde in 1853 met Abrahamina Cornelia Charlotte

Hij liegt alsof het gedrukt is, zei men vroeger met een spreekwoord, dat uit de grote eerbied voor boeken geboren werd. Hij liegt zo mooi, zo glad, zo juist, dat het uit een boek schijnt genomen. Oudtijds heette het: 'daar staat geschreven,' maar de spreekwoorden nemen de zeden van de tijden aan en na de uitvinding van de typografie betekende het gedrukte hetzelfde gezag als vroeger het geschrevene.
Zo zei men ook eens, om iets onbegrijpelijks uit te drukken, dat is Grieks en Latijn voor mij, of als het erg liep, dat zijn hiërogliefen. Maar het Grieks en Latijn is niet meer voor enkelen en de hiërogliefen zijn ontcijferd. Welke taal zullen wij nu voor de vergelijking kiezen? Men kan zelfs niet meer ongelimiteerd zeggen, dat is Sanskriet of Chinees voor mij, want ook die talen zijn niet onbereikbaar. Hoogstens mag een gewoon mens beweren, dat iets er voor hem uitziet als spijkerschrift. Ja, de spreekwoorden verouderen en veranderen. Een uitgezocht deel van het vlees, dat in de oudheid een godenstuk heette, werd in de goede dagen, toen de geestelijke de prerogatieven van de godheid voor zich namen, een paterstuk. De Hervorming, die zo veel veranderde, verbeterde dit in een domineesstuk, totdat eindelijk het ongeloof ook dit weer seculariseerde en algemeen menselijk maakte.
En zo is het ook met de boeken gegaan... (zie verder de inleiding)

Dit oude boek mag wat mij betreft boven aan het lijstje "Literatuur" staan. Wat een prachtig taalgebruik!
De uitgever

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.