Martelaren van Rusland

Jules Michelet

Martelaren van Rusland

paperback/ gebrocheerd: € 13.75

ISBN: 978-94-92228-30-7, geïllustreerd, 132 blz., April 2015
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 225 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: Raspoetin, Poetin, Communisme, Stalin, Lenin

beschrijving

Jules Michelet (Parijs, 21 augustus 1798 - Hyères, 9 februari 1874) was een Frans historicus. Het doel van Michelet was om het verleden te herscheppen, waardoor zijn werk een levendig karakter heeft. Met zijn 17-delige Histoire de France (1833-1867) was hij een van de belangrijkste en populairste historici van zijn tijd en bepaalde hij lange tijd het beeld van het Franse verleden.
Michelet introduceerde het historisme in de Franse geschiedschrijving en geldt als een belangrijk geschiedfilosoof. Hoewel hij zo veel mogelijk het verleden zelf wilde laten spreken zijn z'n eigen politieke en ideologische opvattingen zeer goed herkenbaar in zijn werk.
Hij bood de Fransen een nationalistisch beeld van het verleden met veel aandacht voor de onderdrukten en een grote nadruk op democratische bewegingen. Van koningen en geestelijken moest hij maar weinig hebben. Zijn beschrijving van Jeanne d'Arc maakte haar tot een icoon van Frankrijk.
Bron Wikipedia

In Martelaren van Rusland geeft hij duidelijk aan met welke weerzin hij aankijkt tegen de praktijken van de heersers, ten opzichte van het volk, maar ook van hun wreedheid naar Joden en Polen toe.
Wanneer we lezen hoe de auteur in zijn tijd over Rusland, maar ook over machtsmisbruik dacht, zien we dat er in feite nog niet echt veel is veranderd.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.