Bart van der Schelling

De zingende Hollander van de Lincoln Brigade

Yvonne Scholten

Bart van der Schelling

paperback/ gebrocheerd: € 14.90

ISBN: 978-90-6100-695-4, geïllustreerd, 128 blz., April 2015 UITVERKOCHT!

Een bewogen en avontuurlijk leven

In 1926 geeft Bart van der Schelling (1872-1970) zijn baantje op als varkensslachter in het Rotterdams abattoir en gaat zijn geluk zoeken in Amerika. In het Hollandsch
Zeeliedenhuis bij New York ontmoet hij Willem de Kooning, later wereldberoemd, dan nog huisschilder. Het klikt tussen beide mannen en ze weten hun weg te vinden in de bruisende metropool. Bart weet een droom te verwezenlijken: zingen op Broadway.

Maar bezorgd om het opkomend fascisme in Europa, vertrekt hij in 1937 naar Spanje om er met de Amerikaanse Lincoln Brigade tegen de troepen van Franco te vechten. Hij raakt zwaar gewond. Als verstekeling keert hij terug naar Amerika waar hij naam maakt als zanger van antifascistische liederen, met mensen als Pete Seeger, Paul Robeson, Woody Guthrie.

Na de Tweede Wereldoorlog keert het tij zich tegen de Spanjeveteranen. Met zijn Amerikaanse vrouw Edna neemt Bart in 1950 de wijk naar Mexico, in het gezelschap van een groep Hollywoodfilmers en scenarioschrijvers die ervan beschuldigd worden de Amerikaanse filmindustrie onder communistische invloed te brengen. In Mexico gaat Bart schilderen en maakt in korte tijd een opmerkelijke carrière als naïef schilder. In 1964 komt hij voor een tentoonstelling naar Nederland. Hij ontmoet eindelijk zijn kinderen die hij sinds 1926 niet meer heeft gezien.

‘Bart van der Schelling, de zingende Hollander van de Lincoln Brigade’ is de kroniek van een bewogen en avontuurlijk leven.

Meer teksten en voorbeelden:

Over de Auteur;Yvonne Scholten is journalist. Zij werkte als correspondente in Italië en als... lees de hele tekstFeesten met Willem de KooningHij gaat terug naar New York en daar duikt zijn oude vriend Willem de Kooning... lees de hele tekstOnbekende geschiedenis van een Nederlandse heldHet begon ermee dat ik van een vriend die mijn fascinatie voor de Spaanse Burgeroorlog... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Bart zingt met Paul Robeson en twee veteranen van de Spaanse Burgeroorlog: Arthur Landis en Moe Fishman Datum onbekend
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.