De klassieker

010 en 020, eeuwige rivalen?

Peter Dijkhoff

De klassieker

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 978-90-8975-510-0, 288 blz., May 2015
Gewicht: 450 gram.

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

De wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax zijn het meest beladen in de voetbalcompetitie. De wedstrijden zijn altijd heftig, soms te heftig, zowel binnen als buiten het veld. Het is onze enige echte klassieker: de godenzonen uit Amsterdam tegen het arbeidersvolk uit Rotterdam.

Voetballiefhebber Peter Dijkhoff zocht naar de herkomst van de enorme rivaliteit tussen 020 en 010. Uitgaande van belangrijke gebeurtenissen in de clubgeschiedenissen sprak hij met oud-voetballers en groef in de gedachtegang van de supporters en fans. Ook liet hij journalisten, voetbalhistorici en een hoogleraar stadssociologie aan het woord.

Hoe ervaren gelauwerde iconen van beide clubs zoals Henk Fraser, Andy van der Meijde, Sjaak Swart en Jan Boskamp de al vele decennia durende rivaliteit? Wat is hun eigen houding naar de tegenstander en hoe gaan zij om met de gewelddadigheden tijdens en na de wedstrijd? Hoe zien zij de rol van de overheid? En wakkeren de media de onderlinge rivaliteit juist aan?

Hoe diep is de clubliefde van de fans eigenlijk geworteld? Veel van hen ervaren een verloren wedstrijd als een zwaar persoonlijk verlies. Is de rivaliteit van Feyenoorders naar Ajax groter zijn dan andersom? Voelen ze zelfs zoveel antipathie tegen Ajax dat zij de hoofdstad liever mijden? En beschouwen de Ajacieden Feyenoord als een wat sneue club?

De kernvraag waar De Klassieker een antwoord op geeft is: zijn de supporters van beide clubs wezenlijk anders, of hebben ze meer met elkaar gemeen dan wordt gedacht?

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Peter Dijkhoff (1981) volgt de ontwikkelingen in de Nederlandse competitie... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.