Wat zal men doen dl II

Een filosofie van de rechten van de mens

Dr. Ernst Eduard Stern

Wat zal men doen dl II

gebonden: € 28.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-806129-2-1, 240 blz., May 2002 UITVERKOCHT!

trefwoorden: mensenrechte, ethiek

mensenrechtenfilosofie

Ernst Stern was gedurende de tweede helft van de 20e eeuw actief in de mensenrechtenbeweging. Verder was hij actief in de voormalige PSP en de Liga voor de rechten van de mens. Hij maakte als dominee deel uit van de linkervleugel van de Nederlands Hervormde kerk.

In zijn "Wat zal men doen" ontwikkelt hij zijn ideeën over wat een rechtvaardige samenleving inhoudt en tevens analyseert hij de factoren die die de weg tot die samenleving blokkeren. Van veel belang is zijn opvatting van het begrip "macht". Stern geeft aan dit begrip een zeer positieve invulling en hij onderscheidt het scherp van "geweld". Daarmee corrigeert hij een door veel (zelfs ontwikkelde mensen) gemaakte denkfout. Macht is greep op de situatie, een greep die mensen verwerven door eendracht. Geweld is daarentegen onmacht en chaos.

Sterns ideeën zijn sterk beïnvloed door drie denkers: De gereformeerde filosoof Herman Dooyeweerd, de theoloog Herman Bonhoeffer en René Girard die zich van literatuurwetenschapper ontwikkelde tot één van de belangrijkste godsdienstwetenschappers van de vorige eeuw.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.