Amsterdamse penoze

over gajes en gespuis, boeven en bandieten

Gerhardt Mulder

Amsterdamse penoze

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-490-5, geïllustreerd, 288 blz., June 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

Na de Rotterdamse penoze is het nu de beurt aan Amsterdamse Penoze. Deze keer duikt Gerhardt Mulder onder in de onderwereld van Amsterdam. Mulder kent deze schimmige wereld van binnenuit. In zijn jonge jaren reed hij ook 's een iets te scheve schaats.

Terwijl hij van kroegje naar cafeetje loopt vertelt Gerhardt Mulder over de handel en wandel van de oude Amsterdamse penoze. Dat waren toffe gasten, vaak uit de Jordaan of van de Wallen, met wie je aan de toog een biertje dronk. Legendarische penoze-figuren als Gerrit de Stotteraar, Manus Olie of Haring Arie losten hun problemen met de vuisten op, of hooguit met een mes. Er viel veel te lachen om hun streken en mooie verhalen.

In de afgelopen decennia - door de aanvoer van drugs en de lokroep van het grote geld - verhardde de penoze. Het werden professionele criminelen die o.a. in drugs handelen, overvallen plegen, mensen smokkelen met daaraan gekoppeld gedwongen prostitutie en brute afpersing. Het wapen van de meedogenloze crimineel is nu een Kalasjnikov of een Glock. Deze nieuwe penoze breidde zich uit over de hele stad. Justitie heeft vaak het nakijken.

Mulder vertelt hoe nu de sfeer is in de Diamantbuurt, de Bijlmer, de Staatsliedenbuurt en op het Overtoomse Veld. Hij geeft, zonder een blad voor de mond te nemen, inzicht in de misdaden van nieuwe generaties, zoals o.a. Kabak, Adgn, de Marokkanen en vele anderen.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Gerhardt Mulder (1939) schreef een aantal misdaadboeken. Al ruim twintig jaar... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.