Beulswerk

de geschiedenis van de doodstraf

Helmut Ortner

Beulswerk

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-520-9, 204 blz., February 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

In geschiedenis draait de doodstraf om `vergelding'. Terwijl in de loop der tijd wetten en terechtstellingsmethoden veranderden, is altijd het geloof overeind gebleven dat met de doodstraf `recht' wordt gedaan.

In een haarscherp relaas beschrijft Helmut Ortner de onthutsende geschiedenis van dit vergeldingsritueel: van het zwaard, de galg, de kogel, via de guillotine, de elektrische stoel en de gaskamer tot de 'humane' dodelijke injectie.

De werkelijke aantallen uitgevoerde doodstraffen blijven onbekend. Zo worden volgens Amnesty International in China jaarlijks meer mensen ter dood gebracht dan in alle andere landen samen. Ook in de Arabische landen is de doodstraf een normale zaak. Maar de doodstraf blijft zeker niet beperkt tot niet-westerse landen: de Verenigde Staten behoren ieder weer tot de landen met de grootste aantallen executies.

Het doden van mensen in naam van de staat was en is niet alleen een instrument van het strafrecht, maar tevens een afspiegeling van inrichting en wereldbeeld van de desbetreffende maatschappij. Ortner houdt een bevlogen pleidooi voor het afstand nemen tot een cultuur van vergelding ten gunste van waarachtige humaniteit.

Journalist Gerlof Leistra schreef een extra hoofdstuk over de situatie in Nederland.

Meer teksten en voorbeelden:

Enkele persstemmen over het lovend ontvangen boek:`Een schokkende geschiedenis van de doodstraf.'
`Een indrukwekkend pleidooi... 
lees de hele tekstover de schrijver(s)De Duitse auteur Helmut Ortner (1950) heeft een veelgeprezen oeuvre op zijn... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.