Meester Claus

Paul Claes

Meester Claus

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 978-90-79020-29-4, geïllustreerd, 72 blz., February 2015
Formaat: 20.0 (h) x 11.0 (b) x 0.5 (d) cm. Gewicht: 87 gram.

Uitgever: v/h Huis Clos

redacteur: Ben van Melick

boekontwerper: Piet Gerards

De eenheid in de paradoxen van Hugo Claus

Claus’ leven is een lange poging geweest om te ontkomen aan al wat hem beklemde. Hij kwam in opstand tegen zijn milieu en nam zelfs boksles om zijn vader te bekampen. Hij liet zich van vele scholen gooien en liep ten slotte van huis weg. Hij verhuisde talloze keren, keerde zijn land de rug toe en woonde in Parijs en Rome, op Ibiza, in Amsterdam en de Provence. Hij revolteerde tegen alle verdrukkers en beschimpte de katholieke kerk. Hij trouwde tweemaal en versleet meer dan één minnares. Ten slotte ontsnapte hij aan een trage aftakeling door te kiezen voor euthanasie.
Diezelfde tomeloze vrijheidsdrang kenmerkt zijn werk. De wispelturige minnaar jongleerde met vormen, genres en stijlen. De fantast voelde zich in literaire fictie thuis als een vis in het water. De revolutionair experimenteerde dat het een lust was. Bij dat alles ontbrak de tegenspraak nooit. De man die baldadig tegen de maatschappij schopte bleef getekend door zijn jeugdcomplexen. De godsdiensthater omhelsde al vroeg de antieke mythe. De anti-traditionalist werd een vertegenwoordiger van de citatenkunst. De oude meester distantieerde zich van het primitivisme van de Vijftigers.
In 'Meester Claus' verkent Paul Claes de poëzie van Hugo Claus op zoek naar de eenheid in deze paradoxen. Paul Claes (1943) is een veelzijdig, virtuoos en productief schrijver, romancier, dichter, essayist, vertaler en bloemlezer. Hij studeerde klassieke, Nederlandse en Engelse letteren en communicatiewetenschappen aan de universiteit van Leuven waar hij promoveerde op een proefschrift over de antieke elementen in het werk van Hugo Claus. Hij doceerde aan universiteiten en hogescholen in België en Nederland en is een van de grootste kenners van het werk van Hugo Claus.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.