Ooggetuige in Papua

Verleden, heden en toekomst van een vergeten volk

Aad Kamsteeg

Ooggetuige in Papua

ingenaaid: € 18.95

ISBN: 978-90-5881-814-0, geïllustreerd, 160 blz., November 2014
Formaat: 21.0 (h) x 17.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 380 gram.

Ooggetuige in Papua

Indonesië wil in Papua, het vroegere Nederlands Nieuw-Guinea, geen pottenkijkers. Nogal logisch. Buitenlandse journalisten zouden breed kunnen gaan berichten over structurele schending van mensenrechten. Sinds Nederland in 1962 het bestuur en na een door Jakarta vervalste volksraadpleging in 1969 de soevereiniteit aan Indonesië overdroeg, zijn de Papoea’s onderdrukte minderheid in eigen land geworden. Stromen migranten uit het overwegend islamitische Java en andere eilanden bedreigen cultuur, economie en religie van de inheemse bevolking.
Met een toeristenvisum trok Aad Kamsteeg door het land van de Papoea’s. Hij sprak er met veel Papoea’s en niet-Papoea’s, bezocht grote steden en enkele kampongs in het binnenland, ontmoette leden van de verzetsgroep Organisasi Papua Merdeka (OPM). Aan de hand van persoonlijke ervaringen en met behulp van veel documentatiemateriaal beschrijft hij de Indonesische schendingen van mensenrechten, de recente geschiedenis, de komst van honderdduizenden Javanen, de achterstand in gezondheidszorg en onderwijs, de taak van de kerk om op te komen voor gerechtigheid, de structuur en activiteiten van de OPM en tenslotte drie mogelijke toekomstscenario’s.
Aad Kamsteeg is politicoloog en was jarenlang als commentator buitenland verbonden aan het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep. Ook was hij hoofdredacteur van het magazine CV.Koers, het huidige De Nieuwe Koers.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveInleidende woorden van Oridek Ap en Lea Kereway-Padwa
1. Zwartboeken over... 
lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.