In het belang van de kinderen

Een waargebeurd verhaal

Lieven Vandendriessche

In het belang van de kinderen

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-90-8666-343-9, geïllustreerd, 176 blz., January 2015
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 260 gram.

Uitgever: Boekenplan

trefwoorden: adoptie België

beschrijving

‘In het belang van de kinderen’ beschrijft de ervaring van de auteur bij de adoptie van zijn dochters in de VS. Om België te dwingen die adoptie te erkennen, moest het gezin zelfs naar de rechtbank stappen. Die hele ervaring was zo ingrijpend dat het de auteur aanzette tot deze reflectie over interlandelijke adoptie. Waarom wordt adoptie als een ‘verdacht’ instituut behandeld door overheden en diensten die nochtans beweren een beleid te voeren ‘in het belang van de kinderen’? Het boek klaagt die ambigue houding aan en wil verandering forceren.

De auteur krijgt daarin de steun van Professor Elizabeth Bartholet, Morris Wasserstein Professor at Law, Faculty Director Child Advocacy Program, Harvard Law School:

“De krachten tégen interlandelijke adoptie beroepen zich op kinderrechten. Ze beweren dat interlandelijke adoptie ingaat tegen de afkomstrechten en culturele rechten van kinderen en ze stellen dat er vaak misbruiken optreden. Tegelijk eigenen staten zich kinderen geboren op hun grondgebied toe, alsof ze eraan ‘toebehoren’, terwijl anderen dat beleid ondersteunen vanuit zogenoemde ‘subsidiariteitsoverwegingen’. Maar het basisrecht van een kind op een gezin is het échte kloppende hart van het subsidiariteitsbeginsel. En vaak vinden kinderen dat gezin maar bij middel van een interlandelijke adoptie. Dit boek is belangrijk omdat het vertelt hoe overheden en hun ambtenaren goede mensen tegenhouden om kinderen de liefhebbende thuis te geven die ze zo nodig hebben, terwijl ze toch beweren het belang van het kind te dienen. We hebben meer getuigenissen als deze nodig.
Zij kunnen de huidige praktijken en het beleid rond interlandelijke adoptie helpen veranderen in het belang van de kinderen.”

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.