Hemsterhuis, Europees Filosoof en Zoon van Franeker

Anton de Man

paperback/ gebrocheerd: € 12,50
ISBN: 978-94-91872-65-5, geïllustreerd, 82 blz., januari 2015
Formaat: 21,0 (h) x 14,8 (b) x 0,8 (d) cm. Gewicht: 145 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: Hollandse Socrates, Goethe en Hemsterhuis, Fries geleerde, Universiteit Antwerpen, dissertatie, proefschrift, verlichting , Franse filosofen, Gallitzin, Fürstin Amalia, Koning Willem I, achttiende eeuw, Anton de Man en Hemsterhuis, newton en Hemsterhuis, Diderot in Nederland, diderot en Catharina de Grote, jacobi en Spinoza, Rousseau en Hemsterhuis,Raad van State , Voorstraat Franeker.

beschrijving

Anton de Man behaalde zijn doctoraal Frans aan de Universiteit van Utrecht. Tien jaar later ging hij terug naar dezelfde Alma Mater en deed er doctoraal Psychologische Sociologie. Docent en vertaler was hij, maar vertegenwoordigde ook D66 als fractievoorzitter in de Gemeenteraad van Roosendaal. Op zeer gevorderde leeftijd
verdiepte hij zich in de Nederlandse filosoof Hemsterhuis. Eerst aan de Erasmus Universiteit, daarna aan de Universiteit Antwerpen. Daar promoveerde hij op zijn 82e jaar tot doctor in de letteren. Anton de Man beijverde zich voor seniorenbonden in Europees verband. Hij is Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Frans Hemsterhuis was rond 1780 een der bekendste filosofen van Europa. Hij werd door Goethe de Hollandse Socrates genoemd. Men kan hem ook als de belangrijkste Nederlandse Verlichte Filosoof betitelen. Ja, Franse auteurs spraken over hem als Le Socrate Batave. Maar Hollands, of Nederlands, of Bataafs of niet, Hemsterhuis was van geboorte Fries. Een Fries uit Franeker, zoon van de vermaarde hoogleraar Tiberius Hemsterhuis. En daarom dient deze grote achttiende-eeuwer teruggegeven te worden aan zijn volk.

Meer teksten en voorbeelden:

verdere bijzonderhedenIn Franeker werd de auteur ontvangen door Burgemeester Fred Veenstra. lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:


Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.