De wetende getuige

Handreikingen aan professionals over handelen en diagnostisch onderzoek bij vermoedens van seksueel misbruik van kinderen

Anneke van Duin

De wetende getuige

paperback/ gebrocheerd: € 21.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-704-0, 200 blz., November 2014
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.7 (d) cm. Gewicht: 455 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: seksueel misbruik, kinderen, diagnose, behandeling, Diagnostisch Centrum, gevolgen

Hoe te handelen bij vermoedens seksueel misbruik

Anneke van Duin schrijft een helder, informatief boek
met adviezen voor effectief handelen bij vermoedens van seksueel misbruik bij kinderen.

Tijdens het diagnostisch onderzoek wordt aan Henk gevraagd: “Wat is het ergste dat je hebt meegemaakt?” Hij zegt: “Mijn oom heeft iets met seks gedaan” en wijst vaag naar achteren. “Het deed zeer.” Na doorvragen wat oom precies heeft gedaan, is Henks antwoord: “Oom heeft de helft van mijn leven verpest.”

In De wetende getuige vertelt orthopedagoge Anneke van Duin hoe effectief te handelen bij vermoedens van seksueel misbruik. In 1988 stond zij samen met Betty Mijlof, Anneke Wiggemans en Berlinda Aukema aan de wieg van het Diagnostisch Centrum (DC) in Groningen. Hier werden kinderen in de leeftijd van drie tot en met veertien jaar onderzocht bij wie er sprake was van een vermoeden van seksueel misbruik.
Op grond van haar praktijkkennis en rijk geïllustreerd met casussen geeft Anneke van Duin handreikingen aan professionals die met kinderen werken alsook informatie over de specialistische diagnostische methode van onderzoek die in het DC is ontwikkeld. Daarna schrijft psychiater Carla Rus over de korte- en langetermijngevolgen van seksueel misbruik en hoe deze te behandelen.
Met dit boek bepleiten de auteurs ieder vanuit hun eigen invalshoek dat kinderen die seksueel misbruikt worden sneller worden opgemerkt en dat er meer maatschappelijke aandacht komt voor de problematiek van seksueel misbruik.

Anneke van Duin komt op voor kinderen in een seksueelmisbruiksituatie. Zeer verfrissende lectuur en een must-read voor wie al in dit veld aan de slag is of zal gaan.
Ria Verschueren, kinderpsychotherapeute/supervisor, Leuven, België

De duidelijk zeer ervaren auteur weet op een boeiende wijze zowel haar persoonlijke- als haar professioneel-inhoudelijke inzichten te verwoorden, waardoor het een prettig leesbaar boek betreft waarin haar kennis en ervaring wordt gedeeld.
Dr. Sonja N. Brilleslijper-Kater, orthopedagogisch specialist kindermishandeling, AMC

Dit boek biedt stof tot nadenken en een handreiking voor de praktijk. Het moest nodig geschreven worden.
Herman Baartman, emeritus hoogleraar preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.