Een wolk veegt de maan

Marian Henderson

Een wolk veegt de maan

paperback/ gebrocheerd: € 12.95

ISBN: 978-94-91826-22-1, geïllustreerd, November 2014
Gewicht: 73 gram.

illustrator: Mieke Bouwens-Oostvogel

trefwoorden: haiku, gedicht, poëzie, natuur, Sumi, Japan, Herman van Rompuy, Marian Henderson, Mieke Bouwens-Oostvogel,

Marian Henderson over het schrijven van haiku's

Tot nu toe heb ik vijf informatieve boeken geschreven, met een heel persoonlijke inslag. Dus ik weet inmiddels hoe het voelt om je geesteskind in druk te zien. Maar het schrijven van gedichtjes en ze te zien uitkomen in een bundeltje, is natuurlijk iets heel anders. Dat geeft wel een heel bijzonder kindje.

Nu wilt u misschien weten waarom ik speciaal voor haiku's heb gekozen. Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat deze drieregelige Japanse gedichtjes mij op het lijf geschreven zijn. Ze hebben een heel duidelijke structuur, van vijf, zeven, vijf lettergrepen, zodat je precies weet wat er van je wordt verwacht. En dat is fijn, want structuur is een toverwoord in deze chaotische wereld. Dat is de vorm. Je kunt het natellen op je vingers. En rijmen is niet nodig.

Maar dan komt de inhoud. Haiku's gaan vrijwel altijd over de natuur. De seizoenen met hun markante geuren, geluiden, kleuren en belevingen. Ze gaan over planten en dieren, en daar houd ik van. Ze gaan over spiritualiteit en ook daar word ik door geraakt. Ik vind de echte oude Japanse haiku's prachtig. Terwijl ik ze lees, heb ik de neiging om mijn adem in te houden. Even stil te proeven van die etherische schoonheid. Dat moment van de in beelden geschilderde nu-heid. En als je maar genoeg haiku's hebt gelezen, komt er vast een moment dat je het zelf eens wilt proberen, al wist ik bij voorbaat dat ik nooit de oude meesters zou evenaren. Toch was het leuk om een poging te doen. Het is dus begonnen als een experiment.

Dat ik over de natuur zou schrijven, was meteen al vanzelfsprekend. Mijn band met diezelfde natuur is namelijk heel sterk. Dat komt omdat ik midden in het Veluwse bos ben opgegroeid. De geuren en geluiden van het bos hebben mij gevormd. Vogelgeluiden hebben mijn eerste stapjes op deze wereld begeleid. En wat was er mooier dan de zon die in vlekjes uiteenspatte op lichtgroen beukenblad? In de schemering ging ik met mijn ouders fietsen en dan zagen wij reeën en zwijnen. Prachtige levende wezens, die zich ophielden tussen de donkere stammetjes van het naaldhout. Ik voelde mij één met het bos. Die liefde voor de natuur en de eenheid ermee, is mij altijd bijgebleven en heb ik proberen te vangen in mijn haiku's. Ik hoop dat u ze in mijn gedichtjes terug kunt vinden.
De verbinding

Nadat Uitgeverij Gelderland besloot om mijn haiku's uit te geven, rees vrijwel onmiddellijk de vraag: wie maakt de illustraties? Want haiku's vragen nu eenmaal om een beeld. Het zijn in feite verklankte beelden. Dat het een Oosterse sfeer zou moeten hebben, was voor mij duidelijk. Hoewel mijn gedichtjes natuurlijk uit de Hollandse klei zijn voortgekomen, leunen ze toch dicht tegen de Aziatische traditie aan. Daarom wilde ik het werk graag daardoor laten inspireren. Maar wie zou dat kunnen doen? Ik kende niemand die in aanmerking kwam. Gelukkig zette een goede vriend mij meteen met mijn neus in de goede richting. Hij bracht mij in contact met Mieke Bouwens- Oostvogel. Wij ontmoetten elkaar in het kleine Friese dorpje waar Mieke woont en bekeken het wederzijdse werk, terwijl haar prachtige katten zonder een moment te twijfelen langs een paal naar de ijselijk hoge zoldering klommen. Gelukkig was er meteen een klik tussen Mieke en mij. Met veel bewondering heb ik haar Sumi-e schilderingen bekeken. En ze vertelde me aanstekelijk over het ontstaan ervan. Het mooie aan haar werk vind ik het feit dat ze met zo weinig lijnen een krachtig en treffend beeld kan neerzetten, zowel in de dikste zwarte strepen als in de tederste grijze lijntjes, dat als het ware in één vloeiende beweging lijkt te zijn neer-gekwast. Een sfeervol beeld, ook, waarin ik niet alleen de stevigheid van de voorstelling zie, maar ook de kwetsbaarheid en de subtiliteit van de haiku kan herkennen. Het werk van Mieke maakt de verbinding tussen taal en beeld. Ik ben daarom heel blij dat ze met mij in zee wilde gaan. Wie haar schilderingen op de hier volgende pagina's bekijkt, moet wel begrijpen waarom.

Meer teksten en voorbeelden:

Mieke Bouwens-Oostvogel over Sumi-eDe natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie en contemplatie.... lees de hele tekstVoorwoord Herman van RompuyMarian Henderson beoefent haiku vanuit de invalshoek van eenvoud, evenwicht,... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.