Posturologie

Houdingkunde voor geïnteresseerden

Peter W.B. Oomens

Posturologie

paperback/ gebrocheerd: € 21.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-91872-72-3, geïllustreerd, 100 blz., November 2014
Formaat: 22.5 (h) x 15.0 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 198 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

Inleiding POSTUROLOGIE, houdingkunde voor geïntere

Met dit boekje wordt primair getracht meer aandacht te vestigen op de individueel menselijke houding als een zich, op basis van feedback, continue aan de situatie aanpassend regelmechanisme. Tijdens mijn ruim twintigjarige praktijkvoering als podoposturaal/manueel therapeut zag ik relatief veel chronische patiënten. Velen heb ik kunnen helpen. Basis was en is een flinterdun inlegzooltje, waarop stukjes kurk van 1 à 2 mm worden geplakt. Staan en lopen hierop activeert drukreceptoren van de voetzool, met een veranderende voetstand en dus houding als gevolg.
Uiteraard kon ik niet alle patiënten helpen. Voor mij een reden verder te zoeken. Zo kwam ik een verband tussen de motorische oogspieren en de houding op het spoor. Evenals een reproduceerbaar verband tussen driedimensionale houdingbeïnvloeding en kaaksluiting. Dacht ik toen nog alleen te zijn (begin jaren negentig), nu kom ik dit soort verbanden internationaal tegen onder de naam Posturologie. Vooral in Frankrijk en Italië.
In dit boekje wordt uitgebreid aandacht besteed aan de dynamische betekenis van de voeten als fundament en aangrijpingspunt voor de houdingregulatie. Vaak wordt het bekken als uitgangspunt genomen en de voet- en beenstand letterlijk als ondergeschikt beschouwd. Na beschrijving van de aan de posturologie gerelateerde visies en disciplines in de volgende hoofdstukken, geeft hoofdstuk 9 enig inzicht in het bepalen van de therapiezolen. De gekozen voorbeelden zijn hypothetisch. Uiteraard dienen hier een uitgebreide anamnese en fysiek onderzoek aan vooraf te gaan. Het zal even wennen zijn voor hen, die wat de voeten betreft, in termen van steun denken. Hopelijk is dit boek hen hierbij behulpzaam. Door literatuur direct na een hoofdstuk te vermelden, is deze eenvoudiger te raadplegen. Samenvattend: posturologie is het thema van dit boek. Posturologie staat voor houdingkunde gebaseerd op meerdere disciplines. Doordat steeds nieuwe verbanden worden gelegd is posturologie een dynamische visie. Doel is het (para)medische veld hiermee bekend te maken. Waar mogelijk heb ik getracht het ook toegankelijk te maken voor de geïnteresseerde leek.
Peter W.B. Oomens

Meer teksten en voorbeelden:

InhoudGeschiedenis van de 'proprioceptieve' houdings-therapie vanuit de voet volgens... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.