1913 of het geheim van Holbein

Zin en onzin in de Kaiserliche und Königliche Hofreitschule in Budapest

Berenice Noordam

1913 of het geheim van Holbein

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6100-689-3, geïllustreerd, 83 blz., September 2014
Formaat: 21.8 (h) x 28.8 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 649 gram.

illustrator: Berenice Noordam

fotografie: Pieter Vandermeer

Een lees- en kijkboek voor volwassenen.

‘Die dag begon net als alle andere dagen hiervoor begonnen waren, met dat verschil dat-ie anders liep. Als iemand ook maar had geweten hoe anders, was niemand er waarschijnlijk aan begonnen, aan 13 februari 1913, in de Kaiserliche und Königliche Hofreitschule in Budapest, naast het koninklijk paleis op de heuvels van Buda. Vooralsnog heerste er een serene kalmte, op deze vroege ochtend voor de avondvoorstelling met de dansende paarden en het jaarlijkse juristenbal met souper na’.

1913 of het geheim van Holbein is het debuut van de Rotterdamse portretschilder Berenice Noordam. Zij bouwde een magnifiek 28 kamers groot ‘poppenhuis’ van de beroemde lippizaner-rijschool in Budapest. Haar interesse in de geschiedenis en de schrijvers van Midden-Europa leidden tot het bijpassende verhaal.

Aan de hand van foto’s van de fraai ingerichte vertrekken en gedetailleerde pentekeningen ontrolt zich het verhaal van een verarmde Gräfin, die in de Hofreitschule domicilie heeft gekregen van keizer Franz Jozef. De Titanic is net gezonken, Freud maakt furore en in de verte gloort WOI. Maar de Gräfin houdt zich bezig met taartjes eten, haar Hongaarse dienstmeisjes, de Transsylvaanse staljongens, haar equarium en de tientallen beroemde tijdgenoten die, bien étonnés de se trouver ensemble, hun opwachting maken: van Franz Kafka tot Walter Gropius, van D.H. Lawrence tot Arnold Schönberg, van Lou Andreas Salomé tot Josephine Mutzenbacher. En dan schellen de beide heren Sotheby aan, vergezeld van een mysterieuze derde heer, op zoek naar de tekeningen van Holbein...

Een fascinerend kijkboek over een fantasierijke, weelderige miniatuurwereld waarin op onnavolgbaar geestige wijze op elke bladzijde iets verteld wordt wat waar is – maar misschien niet werkelijk waar.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Berenice Noordam (1957) groeide op met de rijkversierde verhalen van haar Hongaarse... lees de hele tekstflaptekst"De Gräfin echter sliep nog; behaaglijk, onder haar met monogrammen geborduurde... lees de hele teksttekstfragment"De bleke juffrouw Bauer was verloofd met een nog blekere jurist uit Praag.... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.