Vergif

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-94-91872-60-0, 154 blz., July 2014
Formaat: 22.0 (h) x 16.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 250 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

redacteur: Wijnand van de Meeberg

trefwoorden: Indoctrinatie, Huichelarij, Geloofsmisbruik, Historie

beschrijving

Alexander Lange Kielland (Stavanger, 18 februari 1849 - Bergen, 6 april 1906) was een Noors schrijver die met Henrik Ibsen, Jonas Lie en Bjørnstjerne Bjørnson wordt gerekend tot de "Grote Vier" van de Noorse literatuur van de 19e eeuw. Hij schreef verhalen, romans en toneelstukken met een sterk sociale inslag.
Kielland kwam uit een welgestelde familie van kooplieden en reders.
Zijn vader Jens Zetlitz Kielland (1816-1881), was bankier en viceconsul van Portugal en had vele kunstzinnige hobby's, waaronder het schrijven van talloze romans. Alexanders zuster was de landschapsschilderes Kitty Lange Kielland (1843-1914). (bron: Wikipedia)

Deze roman van Kielland is vroeger in het Nederlands vertaald. Maar onder de geheel misleidende titel: GETROUWD.
De Noorse titel GIFT kán wel Getrouwd betekenen; maar hier was niet een verleden deelwoord, maar het zelfstandig naamwoord Vergif bedoeld.
Het Vergif van de verkeerde opvoeding op school én in huis, die de jeugd bederft.
Deze roman is meer dan 125 jaar oud; maar hij is in zijn menstekening en zijn aanval op geestdodende klassieke schoolvorming en op de, alle nobele opwellingen smorende kleingeestige vormelijkheid, behoudzucht, lafheid, vrees en huichelachtigheid nog even fris als toen Kielland hem schreef.
In ons land is dezelfde strijd ook niet uit gestreden, sluimert hij langer dan goed is voor onze jeugd. Ook daarom lijkt ons het nieuw bekend maken van dit frisse en geestige en tegelijk zo tragische werk een daad om gaarne te verrichten.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.