De avonturen van mijnheer Prikkebeen

Een wonderbaarlijke en kluchtige historie

J.J.A. Goeverneur

De avonturen van mijnheer Prikkebeen

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-94-91872-54-9, geïllustreerd, 166 blz., June 2014
Formaat: 1.3 (h) x 2.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 225 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

illustrator: Rodolphe Töpffer

beschrijving

Mijnheer Prikkebeen kan worden beschouwd als het eerste Nederlandse stripverhaal. Het werd uitgegeven door Erven C.M. van Bolhuis Hoitsema te Groningen.
De Groningse schrijver J.J.A. Goeverneur bracht een bewerkte, gekuiste vertaling uit van Fahrten und Abenteuer des Herrn Steckelbein door Julius Kell. Dat boek was geschreven bij illustraties uit Monsieur Cryptogame van Rodolphe Töpffer.
Goeverneurs vertaling, Reizen en avonturen van mijnheer Prikkebeen, verscheen in 1858. De magerbenige Prikkebeen (een prikkebeen is een "spillebeen") en zijn zuster Ursula (in de oorspronkelijke editie uit 1845 zijn verloofde Elvire, een verandering door Kell ingevoerd, ook liet deze tien afbeeldingen weg om het boekje geschikt voor kinderen te maken) beleven doldwaze en onmogelijke avonturen, die het boek bij kinderen zeer geliefd maakten. Het beleefde vele herdrukken, en is in 1980 door Gerrit Komrij opnieuw bewerkt. De versie van Komrij heeft de titel De zonderlinge avonturen van Primus Prikkebeen (ISBN 90-6213-110-7) en kreeg een nawoord van Dirkje Kuik.
(bron Wikipedia)

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.