De Laurentiuskerk van Kimswerd, een pronkstuk

Reinder Politiek

De Laurentiuskerk van Kimswerd, een pronkstuk

paperback/ gebrocheerd: € 27.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-630-2, geïllustreerd, 436 blz., May 2014
Formaat: 25.0 (h) x 16.5 (b) x 2.8 (d) cm. Gewicht: 922 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: geschiedenis, kerk, Laurentiuskerk, Kimswerd, restauratie, grafstenen, 1000 jaar, interieur

beschrijving

In Nederland zijn weinig kerken meer aanwezig waarvan je duizend jaar geschiedenis in hout en steen kunt aflezen. In de Laurentiuskerk van Kimswerd is veel van deze historie bewaard gebleven en na de laatste restauratie, afgerond in 2012, is dat nog veel beter zichtbaar gemaakt.
Deze kerk draagt een duizendjarig verleden met zich mee en laat een prachtig historisch spoor na. Het is een gebouw waar zich in de loop der eeuwen veel rituelen hebben afgespeeld waarvan ook nog herkenningspunten zijn terug te vinden.

De vele grafstenen in de kerk zijn uniek en op het oude kerkhof rond deze kerk liggen uitzonderlijke graven, die veel van de geschiedenis blootleggen. De eeuwige strijd met de dood en met de duivel is op de begraafplaats zichtbaar en de eeuwenoude rituelen rond een begrafenis worden hier duidelijk gemaakt door de zerken.

De kerk wordt in vele boeken geroemd om zijn karakteristieke oude noordmuur met zijn geheimzinnige timpaan maar ook om het ongeschonden interieur uit de zeventiende eeuw met zijn prachtige preekstoel. Verder is de oude grafkelder met zijn mooie grafsteen van de familie Heemstra ook nog het bewonderen waard. En na de laatste restauratie de unieke eeuwenoude vondsten in het oude priesterkoor.

De schrijver van dit boek leidt al tientallen jaren mensen rond in de kerk. Daarbij vertelt hij niet alleen over de prachtige ornamenten en objecten in de kerk, maar ook over de historie van Kimswerd. Over rituelen rondom het begraven bijvoorbeeld. Of over de riante erfenis van Ida van Tiara. Over het kistje met de oude munten. Of over de herkomst van het begrip 'rijke stinkerds'.
In deze verzameling smakelijk vertelde verhalen is zijn grote kennis over de historie van Kimswerd en de Laurentiuskerk gebundeld.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.