Wat zijn dit voor manieren?!

Mirjam van Roode

Wat zijn dit voor manieren?!

paperback/ gebrocheerd: € 13.50

ISBN: 978-90-8666-327-9, geïllustreerd, 104 blz., May 2014
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 250 gram.

Uitgever: Boekenplan

illustrator: Marlies de Jong

trefwoorden: Kenia, Afrika, cultuurverschillen, multicultureel,

Verrassende cultuurverschillen

In Wat zijn dat voor manieren?! schrijft Mirjam van Roode over alledaagse dingen: van een ritje met de bus tot het drinken van een kopje thee. Maar zo gewoon als deze dingen lijken, zo bijzonder kunnen ze zijn in een andere cultuur. Een boek vol verrassende verhalen met een knipoog.

Voorwoord
Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat ik voor het eerst voet zette op het Afrikaanse continent. Het was het begin van een onlosmakende verbondenheid met Kenia, die nog altijd voortduurt. Ik liep er stage en vond er een baan. Ik trouwde met de Keniaan Njenga en was getuige van zijn belevenissen in Nederland. Na anderhalf jaar Utrecht emigreerden we naar Nairobi, waar we ons settelden en een prachtige tijd beleefden. We kregen twee kinderen, Kamau en Lianne, en voedden hen op in een mix van twee culturen. Ons huwelijk hield helaas geen stand en na zeven jaar Kenia keerde ik met de kinderen terug naar Nederland. De sterke band met Kenia bleef echter bestaan. Maar liefst twaalf keer togen wij in de kerstvakantie naar ‘ons’ Kenia om schoon)familie en vrienden op te zoeken.

In 2008 ontdekte ik de kracht en de lol van het schrijven. Mijn belevenissen kwamen terecht in het boek De roep van de mapori dat in 2011 heruitgegeven werd. Maar na dit autobiografische verhaal bleek ik nog niet uitgeschreven; ik had nog zoveel meer te vertellen! Verhaal na verhaal stapelde zich op: ervaringen in Nederland en in Kenia, uit de oude doos en recent. Over van alles en nog wat, maar altijd met een kwinkslag en een rode draad: de verschillen (en overeenkomsten) tussen twee culturen.

Graag wil ik Wim en Monique bedanken voor het kritisch doorlezen van de verhalen en voor hun goede adviezen. Daarnaast gaat mijn dank uit naar Marie, die mij in contact bracht met Marlies. Met haar fineliner heeft Marlies de verhalen nog meer kracht bijgezet en heeft zij van een stapel verhalen een prachtig geïllustreerd boek gemaakt.

Asante sana!

Mirjam van Roode
Maastricht

Meer teksten en voorbeelden:

Review NBD Biblion over Wat zijn dat voor manierenAls het gaat om culturele verschillen, hoeven het geen grote dingen te zijn... lees de hele tekstover de schrijver(s)Mirjam van Roode (Rijnsburg, 1967) studeerde geografie in Utrecht en emigreerde... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.