1914-1918 Moeilijke jaren voor de beide Limburgen

Maastricht, een Belgische frontstad op neutraal gebied

Dr. G.J.B. Verbeet

1914-1918 Moeilijke jaren voor de beide Limburgen

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-8666-323-1, geïllustreerd, 160 blz., May 2014
Formaat: 24.0 (h) x 21.0 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

Uitgever: Boekenplan

trefwoorden: Eerste Wereldoorlog, Limburg, Maastricht Belgische frontstad, Duitse draadversperring, Belgisch verzet

Dr. Geert Verbeet | Moeilijke jaren voor Limburg

'1914-1918 Moeilijke jaren voor de beide Limburgen' door Dr.Geert Verbeet is een unieke uitgave.
De beide Limburgen hebben in elkaars nabijheid de geduchte Eerste Wereldoorlog beleefd in onderlinge solidariteit. Zoals in geheel Nederland werden er humanitaire prestaties geleverd, waaronder hulp aan Belgische vluchtelingen of militaire geïnterneerden.

Nieuwe aandachtspunten
Echter, aan één aspect is in de geschiedschrijving over neutraal Nederland in de Eerste Wereldoorlog geen of nauwelijks aandacht besteed. Het betreft de bereidheid van meerdere burgers in Limburg, Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen om het Belgische verzet tegenover de Duitse bezetting bij te staan.

In de beide Limburgen is nog nauwelijks iets bekend over hoeveel belangrijke steun is bijgedragen. Terwijl met behulp van deze steun de in hoog geladen voltage vierdraadversperring gepasseerd kon worden om daarna via Nederland waardevolle informatie te verschaffen aan de Britse Secret Service, die in Rotterdam een zetel kende. En ook in Hasselt zijn er activiteiten ontwikkeld die van cruciaal belang zijn geweest voor het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

In 1914-1918 Maastricht een Belgische frontstad
Maastricht, Belgische frontstad op neutraal gebied vanwege de gewaardeerde hulp die aan het nabije België geboden werd. Naast georganiseerde steun aan het Belgische verzet was er ook plaats voor de verzorging van Duitse gewonden.

Aan al deze onderbelichte aspecten wordt in dit boek welverdiende aandacht besteed. Daarmee vertegenwoordigt dit werk van Dr. Verbeet een andere benadering in de aandacht voor de Nederlandse geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Lees het boek met vergeten feiten '1914-1918 Moeilijke jaren voor beide Limburgen' van Dr. Geert Verbeet nu.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.