De naam van het probleem

Pierre Abélard en het geheim van ProbleemGestuurd Onderwijs

Dr. Hugo Verbrugh

De naam van het probleem

paperback/ gebrocheerd: € 14.90

ISBN: 978-90-6100-687-9, geïllustreerd, 96 blz., March 2014 UITVERKOCHT!

Over ‘naam van het probleem’

ProbleemGestuurd Onderwijs, PGO, is een van de grote vernieuwingsmomenten in het onderwijs. Studenten die willen leren volgens PGO vatten een probleem aan en werken daar samen aan. De docent kiest de problemen, draagt materiaal aan, begeleidt, adviseert, 'stuurt'. In een actuele variant van PGO stuurt niet de docent, maar doen de studenten zelf dat. Ook bepalen ze zelf in welke richting ze gaan en wat ze aan de problemen willen leren.

PGO is thans wereldwijd populair. Onder andere namen is het al heel oud. Een bijzondere voorloper was Pierre Abélard (1197 – 1242), filosoof, theoloog en bevlogen docent. Hij is de sleutelfiguur in de grote controverse die in zijn tijd woedde over de vraag hoe de mens tot algemene kennis en begrip komt, de zogeheten universaliënstrijd.

“Abélards autobiografische boekje, zijn werk als filosoof en zijn levensloop zijn in het afgelopen jaar een sleutelrol gaan spelen in mijn PGO oftewel ProbleemGestuurd Onderwijs zoals ik dat heb leren kennen. Daarover gaat dit boekje. Het gaat erover hoe ik via Pierre Abélard leerde dat in dit PGO een nieuw, althans voor zover mij bekend nog door niemand aan de orde gesteld, probleem verscholen ligt. Dat probleem is een eigentijdse variant van het oudste probleem in de filosofie, de vraag hoe wij tot kennis komen.”

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.