Eerherstel

voor broeder Andreas en dokter Verstraelen

Ton van Reen e.a.

Eerherstel

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-94-91561-22-1, geïllustreerd, 168 blz., February 2014
Formaat: 21.0 (h) x 15.0 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 278 gram.

Uitgever: Uitgeverij TIC

Controverse over aantijgingen

Van moord beschuldigd worden is ernstig. Onterecht van moord beschuldigd worden is onvergeeflijk. Op 21 juni 2012 publiceerde het Openbaar Ministerie te Roermond een rapport waarin broeder Andreas in verband werd gebracht met 37 verdachte sterfgevallen. Ook dokter Verstraelen, arts van Huize Sint Joseph te Heel – waar broeder Andreas een twintigtal meervoudig lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen verzorgde – werd onder verdenking gesteld, namelijk van vervalsing van overlijdensaktes. De verdenkingen werden, in het kielzog van de onderzoekingen naar seksueel misbruik van kinderen in de rooms-katholieke kerk, meer dan een halve eeuw later naar buiten gebracht. De pers in Nederland en België kopte: “Broeder Andreas doodde 37 jongens”.
De leden van de Werkgroep Eerherstel onderzochten, op initiatief van schrijver en onderzoeker Ton van Reen, de zogenaamde ‘moorden’. Hun onderzoek brengt ongekende feiten aan het licht. Zij constateren ernstige nalatigheden en fouten in het rapport van het Openbaar Ministerie. En tegenover de onkritische houding van de pers laten zij zien dat de verdenkingen onmogelijk waar kunnen zijn. Eerherstel is de titel van hun onderzoek.

Patrick Chatelion Counet, bijzonder hoogleraar Bijbel in de Nederlandse cultuur (Universiteit van Amsterdam) en secretaris Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Frank Dronkers, advocaat te Roermond.

Wies Janssen, voormalig medewerkster van de Raad voor de Kinderbescherming en inwoonster van Heel.

Jac Peeters, verpleegkundige en voormalig geestelijk verzorger Koraalgroep.

Ton van Reen, schrijver te Maasbree en initiatiefnemer tot oprichting van de Werkgroep Eerherstel.

Antoon Visschedijk, voormalig huisarts in Heel, vervangend arts op Sint Joseph, en in 1965 opvolger van dokter Verstraelen in de dorpspraktijk.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.