Wolken zijn van waterdamp

Frans le Fèvre

Wolken zijn van waterdamp

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8759-410-7, 459 blz., December 2013
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 750 gram.

trefwoorden: wolken zijn van waterdamp frans le fevre roman

Wolken zijn van waterdamp

Micha, een student fysica lijdt aan een ongeneeslijke nierziekte. Het is een zorg voor Esther, zijn moeder, en voor Tirza en Shimon, zijn grootouders. Uiteindelijk moet hij een aantal keren per week gedialyseerd worden. Zijn studie loopt vertraging op en hij is door wat hem overkomen is cynisch geworden. Judith is zijn dialyseverpleegster. Er is een hechte vriendschap tussen hen ontstaan.
Een niertransplantatie is noodzakelijk, maar op korte termijn is er geen passende nier beschikbaar. Judith stelt voor de impasse te doorbreken door, indien medisch mogelijk, een nier aan Micha af te staan. Martha, de moeder van Judith, heeft bedenkingen.
Na de noodzakelijke onderzoeken blijkt het DNA van Micha en Judith grote overeen-komsten te vertonen. Voor het behoud van het orgaan is dit gunstig, daar het de kans op afstoting vermindert. Schrik en verbazing zijn groot wanneer Judith de tante van Micha blijkt te zijn.
Martha en Shimon hebben een liefdesrelatie gehad. Het is een innige, heftige en diepgaande relatie die geladen is met de dreiging van de onmogelijkheid. Judith is het kind uit die relatie geboren. Martha weet dat, maar ze heeft het voor zich gehouden.
Zij werkten bij dezelfde onderneming. Hij als CEO en zij als directeur personeelszaken. Zij heeft die positie gekregen na een conflict tussen Shimon en de vorige directeur personeelszaken, haar vroegere chef. Deze had zelf de positie van Shimon willen hebben. Hij probeert het Shimon onmogelijk te maken om succesvol te zijn. Dat conflict wordt gestuurd door manipulatie, afgunst en geheime relaties. De moraliteit blijkt twee kanten te hebben.
Tenslotte wordt hun relatie beëindigd, een gevolg van ethische kwesties en het vage onderscheid tussen goed en kwaad. Het geweten blijkt minder elastisch dan gedacht. De vermeende lichtheid van hun relatie valt toch niet te dragen. Het goede, de beleving van hun liefde, geplaatst in het kwade, de schuld omtrent hun handelen, kan niet overleven. De technologie maakte de transplantatie mogelijk, maar ontfutselde ook een geheim aan de geschiedenis.
Liefde, manipulatie, ethiek, kunst, hoe te leven en fysica zijn de centrale thema’s. Wat is goed en wat is kwaad?

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.