Ontwikkeling v.d. hulpverlening in Nederland door regering en kruisverenigingen gedurende 1800-2000

drs L.P.J. Peereboom

Ontwikkeling v.d. hulpverlening in Nederland door  ...

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8759-406-0, 364 blz., December 2013
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 765 gram.

trefwoorden: EHBO Kruisverenigingen Rode Kruis Oranje Kruis Hulpverlening

beschrijving

In dit boek wordt de geschiedenis van de EHBO beschreven, zijn ontstaan en ontwikkeling van de vrijwillige hulpverlening bij ongevallen en rampen, vooral van beide EHBO-verenigingen, Het Rode Kruis en Het Oranje Kruis.
Het Rode Kruis werd in 1892 gesticht door Koning Willem III, als steun aan militairen en verleent sinds 1920 ook steun aan de burgerij.
Het Oranje Kruis is een bond van verenigingen die in 1909 opgericht werd voor ongevallen en rampen bij burgerij door Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina naar aanleiding van de ramp bij Hoek van Holland met de Engelse veerboot "Berlin" die tussen Harwich en Rotterdam voer.
De minister-president reglementeerde deze kruisverenigingen in 1922. Zij verleenden hulp bij diverse rampen, zoals in 1916 in Waterland, in 1924 bij Grave en in 1953 in Zeeland.
Na 1980 werden zij hiervoor preventief uitgenodigd bij veel gemeenten die in afwachting zijn van de Wet rampenbestrijding die in 1986 van kracht werd.
In 1938 was de Luchtbescherming opgericht die na de Tweede Wereldoorlog omgebouwd werd door de Regering naar rampenbestrijding in vredestijd.
Maar de Bescherming Burgerbevolking voldeed niet en werd in 1986 opgeheven bij de invoering van de Rampenwet. De brandweer kreeg toen de taak mensen te redden en Het Rode Kruis meldde zich aan voor rampenbestrijding.
De Regering sloot met het Rode Kruis in 1998 een overeenkomst van hulpverening bij rampen.
Andere hulpverleners waren naast Het Oranje Kruis, onder meer GGD-en, Trauma-teams en redders aan de kust en op zee.

Lubertus Paul Jan Peereboom is geboren op 2 november 1927 te Dordrecht. Hij is begonnen als huisarts in Scheveningen; later werd hij bedrijfsarts van de GGD te Den Haag; daarna landelijk keuringsarts in samenwerking met arbeidsdeskundigen bij de UWV en haar voorlopers in Dordrecht, Amsterdam en Den Haag.
Publikaties van zijn hand: "Aspecten van het verkeersongeval" en "Een Mantel van Oranje".
Na zijn pensionering werd Peereboom adviseur van Het Oranje Kruis en opleider bij de Eerste Hulp bij Ongelukken en bij reanimatie.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.