Willem Passtoors

Vakbondspionier, parlementariër en burgemeester van het Ginneken 1856-1916

Hans van den Eeden

Willem Passtoors

gebonden: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-78108-54-2, geïllustreerd, 144 blz., January 2014
Formaat: 24.6 (h) x 17.3 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 691 gram.

Uitgever: Brandarispers

Boek over voortrekker Willem Passtoors (1856-1916)

In het boek laat onderzoeksjournalist Hans van den Eeden de lezer op een boeiende wijze kennismaken met de sociale voortrekker Willem Passtoors (1856-1916). Het is een uitdagende periode van grote culturele, politieke en sociale vooruitgang. Nederland komt langzaam figuurlijk en letterlijk op stoom.
Willem Passtoors is geboren in het Brabantse Zundert. Zijn grootvader, ook een Willem, is postmeester. Op enkele afstand woont zijn leeftijdsgenoot Vincent van Gogh.
De vader van Willem ziet geen perspectief om zijn vader als postmeester op te volgen. Op advies van de culturele voorman Alberdingk Thijm verhuist het gezin Passtoors naar Amsterdam. De jonge Willem wordt grossier in sigaren. Hij woont midden in de Jordaan en maakt het palingoproer mee en ziet sociale wantoestanden om zich heen.

In 1888 is de rooms katholieke Willem razend als hij hoort, dat de rooms katholieke werklieden niet welkom zijn bij de viering van het tiende pontificaat van de ‘arbeiderspaus’ Leo XIII. Passtoors laat er geen gras over groeien en richt de R.K. Volksbond op. Later wordt hij hiervan de eerste nationale president. De partners zijn de R.K. Volksbond en het R.K. Werkliedenvereniging. Bij de R.K. Volksbond zijn naast werklieden ook patroons aangesloten.
In 1901 wordt Willem Passtoors als eerste ‘arbeider’ gekozen in de katholieke Tweede Kamerfractie. Hij kruist vaak de degens met Schaepman, Domela Nieuwenhuis en Aalberse. Hij onderhoudt goede contacten met zijn bondgenoot Alfons Ariëns.
Van 1908 tot en met 1916 is Passtoors burgemeester van de gemeente Ginneken/Bavel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij geconfronteerd met Belgische vluchtelingen. Maar ook de annexatiedrang van Breda vraagt aandacht.

Het boek reflecteert op het leven en werken van Willem Passtoors binnen een maatschappelijke context. Met verschillende boeiende interviews legt het boek vanuit het verleden een relatie met het heden. Aan het woord komen: Peter van der Velden, burgemeester van Breda, Ton Heerts, voorzitter van het FNV, Paul van Geest, kerkhistoricus en Alexander van Kessel, onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Parlementaire geschiedenis. Naar Willem Passtoors zijn in Nederland zes straten en een wooncomplex genoemd. Het boek geeft een aardige inkijk in het tweede deel van de negentiende en het prille begin van de twintigste eeuw.

Willem Passtoors, is een rijk geïllustreerd gebonden boekwerk met het formaat 170 x 240 mm en omvat 144 pagina’s full colour.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.