Amerongen, een ‘aenzienlijck vleck’

Geschiedenis van kasteel en dorp in veertig vensters

L.P. van Putten

Amerongen, een ‘aenzienlijck vleck’

paperback/ gebrocheerd: € 19.00

ISBN: 978-90-75879-64-3, geïllustreerd, 144 blz., September 2013 UITVERKOCHT!

flaptekst

Amerongen staat in de volksmond bekend als ‘de parel van de Utrechtse Heuvelrug’. Die kwalificatie dankt het dorp aan de combinatie van het uitzonderlijk natuurschoon, de goed geconserveerde historische dorpskern en –aan de rand daarvan¬ – het fraaie kasteel Amerongen.
Een overzicht van de geschiedenis van dit bijzondere dorp werd verrassend genoeg niet eerder geschreven. De auteur koos ervoor dit boek samen te stellen in het ritme van de canon van de Nederlandse geschiedenis: vier onderwerpen binnen tien tijdvakken, in totaal veertig ‘vensters’. In deze opzet is de aandacht zo evenwichtig mogelijk verdeeld tussen enerzijds de bewoningsgeschiedenis van het kasteel vanaf de bouw in 1286 tot en met het vertrek in 1984 van gravin Louise van Aldenburg Bentinck, en anderzijds de soms stormachtige geschiedenis van het dorp, gelegen op een kruispunt van wegen.
Onder meer passeren de revue: vondsten uit de steentijd, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen; de locatie van Levefanum; de bouw en het interieur van de Sint-Andrieskerk; de slag bij Amerongen in 1585; het optreden van Goert en Goderd Adriaan van Reede; een riviergezicht van de schilder Jan van Goyen; de inval van de Fransen in 1672; de op- en neergang van de voor Amerongen zeer belangrijke tabaksindustrie; de invloed van graaf Goderd van Aldenburg Bentinck; het verblijf van de Duitse keizer op ‘het Huis’; de Duitse bezetting; de overname van het kasteel door Stichting Kasteel Amerongen en het opgaan van Amerongen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een boeiend geheel, geplaatst in de context van nationale- en internationale ontwikkelingen.

Meer teksten en voorbeelden:

Over de schrijverLeo van Putten (1954), inwoner van Amerongen, is docent geschiedenis aan het... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.