Kolonel Ljapkin

roman

M. Karagatsis

Kolonel Ljapkin

ingenaaid: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-819370-3-0, 168 blz., October 2013
Formaat: 21.4 (h) x 13.4 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 260 gram.

Uitgever: Ta Grammata

vertaald door: Hero Hokwerda

M. Karagatsis, groot Grieks prozaschrijver

Na de Oktoberrevolutie van 1917 raakt graaf David Borisitsj Ljapkin, kolonel van het tsarenleger, in Griekenland verzeild. Hier vindt hij ten slotte een baantje als 'stalbaas' van de Landbouwhogeschool bij Larissa, in de vlakte van Thessalië. Zijn nieuwe omgeving doet hem aan zijn landgoed in Rusland denken, en in het begin lijkt hij zich er wonderwel thuis te voelen.
Met zijn krachtige persoonlijkheid probeert Ljapkin dan het nieuwe heden naar zijn hand te zetten. Maar gaandeweg begint zijn oude verleden hem op allerlei manieren parten te spelen, en dit kan niet goed aflopen...

M. Karagatsis (Athene 1908-1960) was de zoon van een bankdirecteur die regelmatig overgeplaatst werd; zo heeft hij heel wat Griekse provinciesteden leren kennen. Daarvan lagen Thessalië met hoofdstad Larissa hem het naast aan het hart. Maar verder was hij Athener, en in de eerste plaats (afgezien van een rechtenstudie en een baan op een verzekeringskantoor): schrijver, van een reeks romans en verhalen.

Karagatsis kan vertellen, een verhaal opzetten, met veel spanning, verrassing en afwisseling. Over boeiende hoofdpersonen ook, met grote passies in hun lijf en hun ziel, waardoor ze zich naar hun eigen ondergang laten meeslepen. En met humor geschreven, tegen alle hypocrisie van het dagelijks leven. Bij Karagatsis hoef je je geen moment te vervelen!
Na enkele verhalen was Kolonel Ljapkin in 1933 de eerste roman van Karagatsis, en zijn doorbraak; spoedig volgden Chimaira (1936) en Junkermann (1938), eveneens over buitenlanders die in Griekenland verzeild raakten, samen een losse trilogie.

Kolonel Ljapkin is vertaald door Hero Hokwerda en uitgegeven in de reeks Grieks Proza (deel 27).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.