Vechtmissie

Nederlandse militairen in Albanie 1913-1914

Edwin Ruis

Vechtmissie

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-281-9, geïllustreerd, 256 blz., October 2013 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

Aan de vooravond van Wereldoorlog I laat Nederland zich verleiden tot een militaire opbouwmissie in het zojuist onafhankelijk geworden Albanië. Een groep officieren onder leiding van generaal-majoor Willem de Veer en majoor Lodewijk Thomson reist af naar het door krijgsheren en intriganten verscheurd land. En dat allemaal in de licht ontvlambare Balkan, waar spoedig het startschot voor een bloedige wereldoorlog zal worden gegeven.

Terwijl romantici Albanië zien als een oriëntaals sprookjesland, raken de Nederlanders binnen de kortste keren verstrikt in een politiek wespennest dat ze niet begrijpen en waar niemand te vertrouwen is. Tegelijkertijd wordt de nauw aan de Oranjes verwante Duitse prins Wilhelm zu Wied door de grote mogendheden als uit het niets aangewezen als soeverein vorst van Albanië. Hij blijkt een ongelukkige keuze.

De Nederlandse opbouwmissie mondt uit in een regelrechte vechtmissie. Onder een vreemde vlag vechten de Nederlanders tegen ultranationalistische Grieken en boze moslimfundamentalisten: een gevaarlijke en ondankbare taak. Niet iedereen zal ongeschonden in Nederland terugkeren.

Meer teksten en voorbeelden:

Edwin Ruis:Edwin Ruis (1971) is historicus. Van hem verscheen in 2012 het goed ontvangen... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.