Levenslang!

Levenslang is echt levenslang

Mick van Wely

Levenslang!

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-272-7, geïllustreerd, 400 blz., September 2013
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) cm. Gewicht: 500 gram.

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

Onderzoeksjournalist Mick van Wely vroeg zich af wie de tot levenslang veroordeelden zijn die nooit meer mogen terugkeren in de maatschappij. En wat zijn de misdaden die deze zware criminelen hebben gepleegd? Hij schreef een onthullend boek over deze criminelen die nooit meer vrij komen. Voor hen betekent het vonnis 'levenslang' echt levenslang...

'Levenslang' is de zwaarst mogelijke gevangenisstraf die de rechter in Nederland iemand kan opleggen. Het ministerie van justitie is kraakhelder: levenslang is gewoon levenslang. Zitten tot de dood. In het afgelopen decennium werd dit zo gevreesde vonnis vaker uitgesproken dan in de gehele naoorlogse periode.

Drie jaar lang dook de auteur onder in de duistere wereld van moordenaars, verkrachters en drugshandelaren. Hij zocht veroordeelden, slachtoffers en nabestaanden op en liet hen, vaak voor het eerst, uitgebreid hun verhaal doen. Wat doet de wetenschap dat ze horizontaal de bajes verlaten met 'levenslangen'?

In zijn nieuwe boek beschrijft Mick van Wely vier levenslang-zaken zeer uitgebreid en behandelt hij alle veroordelingen die er sinds de invoering van de straf in 1870 zijn geweest. Hij doet dit met veel oog voor detail, en aandacht voor de persoonlijkheid van de gestraften en de afwegingen die rechters en justitie maakten.

Van Wely beschrijft de geschiedenis van de straf, analyseert de opleggingen en fileert het gratiebeleid dat zwaar ter discussie staat. Hij sprak hierover met o.a. mr. Wim Anker, advocaat van een aantal levenslang gestraften. 'Levenslang!' is een compleet journalistiek werk en tegelijk een uniek naslagwerk over de zwaarst denkbare straf. Het boek leest als een thriller en schuwt diepgang niet.


Mick van Wely schreef eerder een boek over de wereldwijd beruchte
Groninger hiv-affaire, waarbij bezoekers van seksfeesten moedwillig werden geïnjecteerd met het hiv-virus, 'Verdoofd, verkracht en besmet'.

Meer teksten en voorbeelden:

Gerlof Leistra, misdaadjournalist Elsevier Weekblad:‘Een uitstekend boek‘ , ‘Op nuchtere toon belicht hij alle facetten van een... lees de hele tekstPeter R de Vries, misdaadjournalist:'Het is een bizar, huiveringwekkend boek, een uitstekende reconstructie van... lees de hele tekstMick van WelyMick van Wely (1972) werkt voor BNN Radio en Dagblad van het Noorden. In 2012... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.