Ik ben 15 jaar en ik wil niet sterven

Het beleg van Budapest door de Russen in 1944

Christine Arnothy

Ik ben 15 jaar en ik wil niet sterven

paperback/ gebrocheerd: € 13.50

ISBN: 978-90-6100-673-2, 128 blz., October 2013
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) cm. Gewicht: 250 gram.

vertaald door: Ed van Eeden

Hoe een jong meisje de oorlog beleeft

1944, Hongarije staat in vlammen, het Duitse leger heeft zich verschanst in Budapest en de Russen belegeren de stad. De vijftienjarige Christine weet na vijf jaar oorlog niet meer wat leven is. Drie maanden lang schuilt zij met haar ouders, de conciërge, de bankiersweduwe en vele anderen in vochtige koude kelders in Budapest aan de oevers van de Donau.

Het meedogenloze oorlogsgeweld van Duitsers en Russen raast over deze gemeenschap, die onder barre omstandigheden probeert te overleven. Wantrouwen, ellende, honger, dorst, ruzie en haat verdeelt de onderduikers, maar een gloren van hoop en liefde houdt hen bij elkaar.

Christine kent geen leven zonder oorlog, de wereld rond haar is verpulverd. Maar zij wil niet sterven op de grens van haar volwassenheid. Daarom vlucht zij drie jaar na de bevrijding van Budapest met haar ouders naar het vrije Westen.
Dit verhaal is aangrijpend in soberheid en oprechtheid. De eerste druk in Frankrijk in 1954 verwierf ‘Le Grand Prix Vérité’. Dit boek werd binnen enkele maanden wereldberoemd en verscheen in vele talen. Van de Amerikaanse uitgave werden miljoenen exemplaren verkocht.
De eerste druk van de Nederlandse vertaling verscheen bij Uitgeverij Ad. Donker in 1955 en werd een aantal malen herdrukt.

Christine Arnothy (Boedapest 1930) is schrijfster en woont in Parijs.

Enkele persstemmen naar aanleiding van de eerste druk:

“Al lezende wordt men zo geboeid, ja meegesleept door dit eenvoudige, eerlijke en zo diep menselijke verhaal dat men het in een ruk uitleest.” - Dagblad van het Oosten
“Het is meesterlijk geschreven.” - Nieuwe Rotterdamse Courant
“Een boek dat duidelijk maakt, meer dan historische werken, hoe een jong meisje de oorlog beleeft. Vergeet niet het te lezen.” - Leeuwarder Courant

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.